Težave z dlakami in smradom na vaši preprogi so neizogibne, dokler se hišni ljubljenčki zadržujejo v hiši. Nekaterih naravnih ali spontanih procesov pri hišnih ljubljenčkih ni enostavno preprečiti. Hišni ljubljenčki bodo lahko kadar koli opravljali potrebo, se igrali ter se premikali v hišo in iz nje. Njihove dejavnosti lahko pustijo na vaši preprogi veliko vonja in dlak, če ne celo v trdovratnih madežih.

Obstaja več načinov, na katere lahko lastniki stanovanj očistijo svoje preproge. Kljub temu lahko za druge načine čiščenja potrebujete strokovno pomoč. Preberite, če želite izvedeti pet edinstvenih načinov, ki jih lahko uporabite za odstranjevanje umazanijo hišnih ljubljenčkov in vonjave s preproge.

Zakaj so na preprogah obstojne usedline po prhljaju in vonju hišnih ljubljenčkov?

Inovacije so zahtevale nekatere preventivne ukrepe v nasprotju z reakcionarnimi. Na primer, obstajajo preproge, odporne na hišne ljubljenčke, ki jih je enostavno očistiti in so bolj vzdržljive. Takšne preproge lahko večino časa prenesejo učinke močnega drgnjenja.

Drugi inovatorji so izdelovali posebne čistilne snovi – vse v poskusu, da bi našli rešitev za to težavo. Vključujejo:

  • Čistilo za odstranjevanje vonjav hišnih ljubljenčkov
  • Sredstva za odstranjevanje madežev
  • Čistila za preproge specifično za umazanijo hišnih ljubljenčkov

Ne glede na to, kateri čistilni izdelek izberete, je vonj hišnih ljubljenčkov še vedno problem. Psi so slabši od mačk, ko gre za širjenje umazanije po preprogi. Za razliko od mačk, ki morda večino ali ves svoj čas preživijo v hiši, se psi lahko večkrat premikajo noter in ven. Pri tem vnašajo umazanijo in tako prispevajo k slabšim vonjavam in madežem.

Težava je morda večja tam, kjer so psi, kot tam, kjer so mačke. Vendar je izkušnja precej podobna. Kot take so čistilne rešitve v obeh primerih odvisne od naslednjih petih metod.

5 načinov, kako se znebiti dlak hišnih ljubljenčkov in vonjav v preprogah

1. Uporaba sesanja za odstranjevanje dlak hišnih ljubljenčkov in vonja s preproge

Preden se lotite česar koli drugega, mora dober lastnik preprogo temeljito posesati. Sesanje pomaga pri doseganju težko dostopnih mest, kjer se skrivajo dlake in trdi odpadki hišnih ljubljenčkov. Odpadki in vonjave, ki se nabirajo v vlaknih preprog, nimajo nobene možnosti, ko sesanje postane rutina.

Hišni ljubljenčki lahko prenašajo organizme, ki povzročajo bolezni, živila ali druge predmete, ki lahko pustijo ostanke na preprogi. Ti dejavniki, skupaj z učinki urina in iztrebljanja, so lahko velika težava. Zato je potrebno redno sesanje.

Da bi bilo sesanje uporabno kot metoda učinkovitega čiščenja preprog, je treba nekatere stvari narediti pravilno. Ustrezen postopek sesanja vključuje naslednje:

  • Premikanje sesalnika na pravilen način
  • Uporaba sesalnika ustrezne kakovosti
  • Redna menjava filtrov

Ali obstaja pravi način sesanja?

Da, obstaja. Ko se sesalnik med vlečenjem premakne nazaj, je njegova sesalna zmogljivost največja. Bolje deluje, če so gibi počasni in v sistematičnih ravnih vzorcih.

Prav tako se mora vsako resno čiščenje izogibati nekakovostnemu sesalniku, saj filtri ne morejo učinkovito zadržati alergenov in umazanije. Bolj kakovostni filtri ujamejo delce in organizme, ki povzročajo bolezni, in jim tako onemogočijo možnost, da lebdijo naokoli.

Primer visokokakovostne naprave je sesalnik Dreame V11. Ta sesalnik ima kvaliteten  filter, ki ujame tudi najmanjše delce. Za še boljše učinke se priporočan mesečna menjava filtra.

2. Izpostavljanje preproge sončni svetlobi

Hišni ljubljenčki, puščajo svoje telesne vonjave povsod, kamor gredo ali spijo. Poleg vonja lahko tudi izločajo urin ali bruhajo. Samo čiščenje preproge morda ne bo zadostovalo. Zato obstaja potreba po dopolnilni metodi.

Nekateri lastniki raje odnesejo preprogo ven in jo izpostavijo sončni svetlobi in svežemu zraku. Izpostavljenost zračnemu toku pomaga pri odpravljanju neprijetnih vonjav.

V prostorih, kjer je prostor majhen, je lahko alternativa odgrnitev zaves, oken in vrat. Naravna svetloba deluje kot razkužilo in odstranjevalec vonjav. Ultravijolična svetloba sonca je cenejša alternativa komercialnim razkužilom.

Preproge ni priporočljivo predolgo izpostavljati sončni svetlobi, saj jo lahko to poškoduje. Pri uporabi te metode večina ljudi poskrbi, da je preproga do večera v zaprtih prostorih, da prepreči vpijanje vlage. Pri tej metodi z obešanjem je potrebno paziti, so lahko vlakna preproge izpostavljena prekomernemu raztezanju in možnim poškodbam.

3. Uporaba kisa in sode bikarbone

Kombinacija kisa in sode bikarbone je močan odstranjevalec las, madežev in vonjav. Kis ima sposobnost ubijanja klic, medtem ko soda bikarbona absorbira vonj in doda sladek vonj. Oba sta zelo učinkovita, če ju čiščenje vključuje kot dopolnilo k vodi in milu.

Uporaba raztopine sode bikarbone in kisa poteka tako, da jo zlijete na preprogo. Če čistilna sredstva pustite na preprogi več ur, je enostavno odstraniti umazanijo s preprosto krtačo. Kombinacija kisa in sode bikarbone poleg vonja odpravlja blage madeže, pri trdovratnih pa ni preveč učinkovita.

Preproge ne očisti brez drgnjenja. Za učinkovito čiščenje je med pranjem potrebna razumna količina sile. Vendar lahko preveč drgnjenja poškoduje vlakna.

Po drugi strani pa je čiščenje s sodo bikarbono bolj učinkovito in preprosto ter ne zahteva drgnjenja. Nanesite malo sode bikarbone, da pripravite preprogo za sesanje naslednji dan. To je hiter in poceni način, s katerim se lahko veliko gospodinjstev znebi neprijetnih vonjav.

4. Uporaba kemičnih čistil

Kemična čistila so odmik od prijaznejših in bolj naravnih načinov (kis in soda bikarbona). Dobra stvar pri teh čistilih je njihova učinkovitost, saj proizvajalci ciljajo posebej na odstranjevanje vonjav. Nekatera kemična čistila vsebujejo perkloroetilen in druge elemente, ki jih Agencija za varstvo okolja povezuje s poškodbami jeter in rakavimi okužbami.

Pri uporabi takšnih čistil je treba upoštevati naslednje previdnostne ukrepe:

  • Uporaba maske za obraz, da preprečite vdihavanje
  • Hranite jih stran od otrok in hišnih ljubljenčkov
  • Vsa okna in vrata držite odprta, dokler njihov učinek ne popusti

Glavna težava večine kemičnih čistil je njihov začasni učinek na vonj. Vonj se ponovno pojavi takoj, ko učinek kemikalij izgine. Čistila na osnovi encimov so boljša možnost, saj delujejo drugače.

Bioencimi v teh kemikalijah napadajo bakterije, ki povzročajo neprijeten vonj, in tako odpravijo vzrok težave. Ker bioencimi delujejo tako, da napadajo bakterije, ne predstavljajo veliko zdravstvenih tveganj za ljudi. Zato je uporaba kemičnih čistil na osnovi encimov eden varnejših načinov.

Bakterije iz urina, sline ali iztrebkov hišnih ljubljenčkov ne preživijo pod kemičnimi čistili. Po drugi strani pa encimska kemična čistila niso dobra sredstva za odstranjevanje madežev. Odstranjujejo samo bakterije. Priporočljivo jih je uporabljati skupaj z drugimi metodami čiščenja preprog.

5. Uporaba profesionalnih čistil za preproge

Vse štiri zgornje metode so možne na osnovi “naredi sam”. Vendar je nemogoče izključiti vlogo strokovnjakov, če se želite znebiti vonja hišnih ljubljenčkov v preprogah. Profesionalni čistilci preprog lahko uspejo tam, kjer domače čiščenje morda ni 100-odstotno učinkovito.

Na primer, čiščenje ogromnih preprog doma je lahko okorno. Profesionalni čistilci s stroji in visoko usposobljenostjo to storijo z veliko lahkoto. V nasprotju s profesionalnimi čistilci običajni lastniki stanovanj morda ne bodo opazili vseh vonjav.

Poleg tega lahko profesionalni čistilci povedo, katera metoda ali oprema je primerna za uporabo. Prav tako lahko svetujejo, kako se izogniti težavam. Poleg tega lahko svetujejo, kaj storiti, če se hišni ljubljenček odloči opraviti potrebo.

Zaključek

Kateri koli od teh petih načinov lahko pomaga pri odstranjevanju. Vendar učinkovitosti in priročnosti ki jih ima pokončni sesalnik, ne morejo nadomestiti ostali štirje načini.

V večini primerov kombinacija večih metod daje najboljše rezultate.

Hišni ljubljenčki so stalni prebivalci večine hiš. Zato se težave, ki jo povzročajo, ponavljajo. Hišni ljubljenčki se bodo še naprej obnašali, kot jim narekujejo živalski nagoni. Vaša dolžnost je torej, da vzdržujete čistočo.

Ne glede na to, za katero metodo se boste odločili, ne pozabite, da je sesanje nujno.