Glede na način shranjevanja umazanije obstajata samo dve glavni vrsti sesalnikov: z vrečko in brez vrečke.

Sesalniki z vrečko niso nov koncept. Ti uporabljajo vrečko za enkratno uporabo za filtriranje in hrambo umazanije in prahu, kar omogoča prehajanje čistega zraka. Imajo platnen del z zadrgo, na katerem se lahko vrečka z zadrgo enostavno odstrani in zamenja, ko je polna.

Po drugi strani pa so sesalniki brez vrečk precej nov koncept in so naleteli na veliko zanimanja, deloma zato, ker so bili ljudje naveličani kopičiti dodatne vrečke in jim jih je v kritičnih trenutkih lahko zmanjkalo. Sesalniki brez vrečke imajo filtre za lovljenje delcev in umazanije v posodi za prah. Posoda za prah se izprazni, ko je polna in je takoj pripravljena za nadaljno uporabo.

Toda izbira med sesalniki z vrečko in brez vrečke ni enostavna. Odvisno od vrste sesalnika, ki ga izberete, boste imeli tudi določene prednosti in slabosti.

Tu primerjamo sesalnike z vrečko in sesalnike brez vrečke.

Prednosti in slabosti sesalnikov z vrečko

Sesalnik z vrečko zahteva, da vrečko zamenjate z novo, ko je ta polna. Menjava ni težko opravilo, poleg vrečke niso tako drage. A kljub temu je treba vedno paziti, kdaj je polna. Vendar imajo nekateri modeli za ta namen indikatorsko lučko.

Prednosti sesalnikov z vrečko

Higiena

V vrečki se zmanjša stik z umazanijo in prahom v vrečki zahvaljujoč sodobnemu tehnološkemu napredku, ki zadrži umazanijo v vrečki, dokler ni čas, da jo izpraznite. Vrečko lahko odstranite in zavržete, ne da bi za seboj pustili nered.

Preprostost

Sesalniki v vrečkah nudijo preprostost. Filtrov vam ne bo treba čistiti in menjavati tako pogosto kot pri vrstah brez vrečk.

Priporočljivo za alergike

Večina sesalnikov z vrečko uporablja filtre HEPA, ki zagotavljajo, da odstranite 99,9 % umazanije, pršic in drugih alergenov. In še več, vreča je nepredušna, zaradi česar prah in umazanija praktično ne moreta uiti. Te vrste sesalnikov so zelo priljubljene pri vseh, še posebej pa pri ljudeh, ki trpijo za alergijami. Večina sesalnikov brez vrečke uporablja tudi filtre HEPA, vendar so v bistvu standard pri modelih z vrečko.

Manj vzdrževanja

Vrečke za sesalnik so priročne na veliko načinov; imajo vgrajene filtre in tako razbremenijo sesalnik; zadržijo tudi več smeti, zato jih ni treba tako pogosto menjati.

Slabosti sesalnikov z vrečko

Ni okolju prijazno

Čeprav je večina vrečk za sesalnike pretežno papirnatih, še vedno vsebujejo nekaj materialov, ki jih ni mogoče reciklirati, in ko končajo na odlagališču, škodujejo okolju.

Kupiti je treba več vrečk

Čeprav lahko papirnate vrečke zadržijo več umazanije, še vedno niso priročne, saj jih bo treba sčasoma zamenjati, kar pomeni, da se boste morali pravočasno založiti z dodatnimi vrečkami.

Težko je vedeti, kdaj je čas za zamenjavo vrečke

Nekateri sesalniki nimajo svetlobnih indikatorjev za izpraznitev; zadevo morate spremljati sami

Prednosti in slabosti sesalnikov brez vrečke

Sesalniki brez vrečke odpravljajo stroške nakupa vrečk, vendar zahtevajo tudi več filtrov, ki jih je treba občasno očistiti ali zamenjati. Prah in nered pri praznjenju posode sta lahko problematična za astmatike ali ljudi, ki trpijo za alergijami. Tukaj je razčlenitev prednosti in slabosti teh modelov:

Prednosti sesalnikov brez vrečke

Preprosto vedeti, kdaj izprazniti posodo za prah

Seveda so posode ali komore za prah brez vrečke prozorne, kar vam omogoča, da preverite, ali vaš sesalnik dobro deluje, in veste, kdaj jih morate izprazniti. Dreame V9 ima celo linijo MAKS, tako da boste zlahka ugotovili, kdaj je poln, in ga z pritiskom na gumb izpraznili.

Ekološki vidik

Filtri v modelih brez vrečke so za večkratno uporabo; vzemite jih ven in jih skrtačite ali operite ter pustite, da se posušijo. Prav tako nobena vrečka ne konča na odlagališču. Sesalniki, kot je Dreame T10, imajo celo funkcijo brezročnega odstranjevanja prahu, kar olajša čiščenjež.

Cena

Ker ne uporabljajo vrečk in posoda za prah ni za enkratno uporabo, sesalniki brez vrečke odpravljajo dodatne stroške. Ko enkrat kupite stroj, je to to. Vendar pa boste včasih morda morali kupiti nove filtre, vendar ne tako pogosto kot vrečke.

Posoda se enostavno odpre

Druga prednost je, da je posodo enostavno odpreti, ko ste pomotoma posesali svojo dragocenost in jo morate vzeti. Pri modelu z vrečko boste morali vrečko razrezati.

Slabosti sesalnikov brez vrečke

Več praktičnih del

Nekateri potrošniki menijo, da je za sesalnike brez vrečke težko vzdrževati, ker je treba občasno odstraniti in oprati filter. Zaradi tega so tudi zamudni, saj boste morda morali pogosteje čistiti posodo, kot bi morali zamenjati vrečke.

So bolj neurejeni

Morda boste morali prste potisniti v posodo, da zagotovite, da vsa umazanija in prah izgineta. Modeli z vrečko nimajo te težave, odprite zadrgo in jo varno zavrzite.

Lahko sprožijo alergijsko reakcijo

Včasih se lahko pri praznjenju posode in čiščenju filtra prah vali nazaj, morda je treba tudi umazanijo stresati ven, vse to pa poveča možnost vdihavanja alergenov.

Zaključek

Odvisno od vaših potreb in skrbi za zdravje se vam bo morda zdel model z vrečko kot nalašč za varno odstranjevanje alergenov in drugih delcev.

Vendar se nekateri okoljsko ozaveščeni posamezniki morda odločijo, da se ne bodo uporabljali modelov v vrečkah, ker ima večina vrečk za sesalnike dele, ki lahko končajo v smeteh, ki jih ni mogoče reciklirati.