Na spletu je več predlogov o tem, kako pogosto in kdaj morate zamenjati HEPA filter. Ko gre za pogostost zamenjave, morate vedeti, kaj vam ustreza. Obstajajo znaki, da bi morali zamenjati filter v sesalniku. Morda vas zanima, kako dolgo trajajo filtri HEPA. Spodaj izveste, ali je potrebna zamenjava in način vzdrževanja do zamenjave.

Kako pogosto morate menjati filter HEPA v sesalniku

Komercialni sesalniki

V komercialnih sesalnikih je treba filter pregledati dvakrat na teden. To pa zato, ker se komercialni filtri HEPA nenehno uporabljajo vsak dan. Komercialne naprave, morajo svoj filter zamenjati dvakrat letno, da zagotovijo kvalitetno delovanje.

Sesalniki za domačo rabo

Filtri HEPA v domačih okoljih trajajo dlje kot v komercialnih. To pa zato, ker je malo verjetno, da se bo v enem letu nabralo veliko prahu. Vnapravh za domačo rabo so filtri so zasnovani tako, da jih je treba zamenjati vsaj enkrat na tri leta za največjo filtracijo.

Znaki, da morate zamenjati filter HEPA

Čeprav ni določenih pravil, ki bi vedeli, kdaj je treba zamenjati filtre, obstajajo znaki, na katere morate biti pozorni in bodo kazali na potrebo po zamenjavi filtra. Ti znaki vključujejo:

Vonj po plesni

To je znak, da obstaja velika težava. Večina ljudi med delovanjem sesalnika opazi neprijeten vonj. V takšnih primerih čimprej zamenjajte filter HEPA, saj je verjetno glavni vzrok za vonj.

Veliko umazanije na filtru

Zelo umazan filter je očiten razlog, da je treba celoten filter čim prej zamenjati. Umazani filtri HEPA ne zagotavljajo ustrezne zaščite pred nevarnimi onesnaževalci v zraku.

Nenavadno delovanje

Če opazite, da funkcija hlajenja ali gretja traja dolgo, da se vklopi, boste morda morali zamenjati filter. Običajno boste slišali zvok “brenčanja”, ko ga vklopite. Če traja nekaj časa, da dejanski zrak ali toplota prideta skozi, lahko to pomeni, da je sistem zamašen in umazan, kar omejuje dotok svežega zraka v vaš dom.

Bodite tudi pozorni če sesalna moč ni taka kot včasih. Preverite, ali se sesalnik oglaša glasneje kot običajno. To lahko pomeni, da je treba HEPA filtre čim prej zamenjati.

Izbruhi alergij

Izbruhi alergij med ljudmi v gospodinjstvu so tudi znaki, da bi morali razmisliti o zamenjavi filtra. Ljudje z alergijami so ponavadi alergični ali občutljivi na slabo kakovost zraka. Če torej opazite, da ljudje okoli vas pogosteje kihajo in smrkajo, je dobro, da zamenjate filter HEPA.

Čas od zadnje zamenjave

Razmislite o zamenjavi filtrov, če je minilo več kot eno leto.

Kako očistiti zračne filtre HEPA

Preden se lotite svojega prvega projekta vzdrževanja in čiščenja, preverite uporabniški priročnik in preverite, ali filter ni zamenljiv. Filter HEPA je zamenljiv zaradi njegove sposobnosti, da ohrani enako učinkovitost, ko ga očistite.

Lahko posesate ali izperete običajni HEPA filter, vendar na koncu morda vseeno ne bo deloval pravilno. Tukaj je nekaj nasvetov za čiščenje;

 

 • V priročniku preverite, ali je filter trajen, zamenljiv ali pralen
 • Pripravite vrečko za enkratno uporabo. Ta vreča za enkratno uporabo vam bo pomagala prenesti filter izven prostora, da preprečite sproščanje umazanije in ostankov v ozračje
 • Nosite zaščitno opremo
 • Odprite prostor za zračni filter, ki se običajno nahaja na zadnji strani enote
 • Nežno odstranite filter in ga položite v vrečko. Ravnajte previdno, da preprečite nenamerne poškodbe
 • Prenesite ga do vira vode, če ga je mogoče prati. Izperite ga pod hladno vodo. Pustite, da se posuši, preden ga vrnete, da preprečite nastanek plesni
 • Če gre za stalni filter, ga nežno posesajte, da zagotovite, da se vlakna ne izvlečejo
 • Filter vrnite v predelek in ga zaženite, da ujame vse neželene snovi, ki so ušle

Nasveti za vzdrževanje filtrov HEPA

 

 • Nastavite opomnik za menjavo filtrov v intervalih, pri čemer si zabeležite dan namestitve. Ko veste, kdaj zamenjati filter HEPA, lahko načrtujete tudi redne preglede in vzdrževanje.
 • Preden odprete sesalnik in zamenjate filter, nosite gumijaste rokavice in dihalno masko. Prepričajte se, da je naprava izključena iz vira napajanja. Odprite posodo s filtrom, odstranite filter in ga preglejte pri močni svetlobi.
 • Preverite, ali je filter pralen ali ne. Najboljši način ukrepanja bi bila zamenjava filtra z novim. Filtri ne stanejo toliko, rezultat pa je izboljšana kakovost zraka v vašem domu.

Kako pogosto je treba čistiti in vzdrževati filter?

Upoštevajte, da je vzdrževanje odvisno od znamke in modela, ki ga uporabljate. Pogostost vzdrževanja in zamenjave je odvisna od tega, kako in kdaj uporabljate sesalnik.

Če uporabljate Dreame T20, poskusite filter HEPA očistiti vsake štiri do šest mesecev. Ko gre za zamenjavo, vam lahko filter zdrži dolgo, preden ga boste morda morali znova zamenjati, če le izvajate redne preglede in vzdrževanje.

Zaključek

Pogostost menjave filtra HEPA je odvisna tudi od tega, ali gre za poslovno ali domače okolje. Če ga uporabljate v komercialnem prostoru, ga boste morda morali menjati pogosteje. Medtem ko bi moral filter v stanovanjskem okolju trajati dve do tri leta, preden ga je potrebno zamenjati. Pogostost se med ljudmi razlikuje in je na splošno odvisna od načina uporabe in vaše pogostosti čiščenja in vzdrževanja.