Kateri baterijski sesalnik kupiti?

Pokončni baterijski sesalniki so uporabni v kuhinji in drugih prostorih doma, ko po nesreči nastane nered. Z lahkoto jih skrijete v omaro ali postavite na stenski nosilec in zavzamejo manj prostora kot tradicionalni sesalniki, večino pa jih je mogoče razdeliti na dve napravi, pri čemer je ročni sesalnik del pokončnega baterijskega sesalnika.

Kateri baterijski sesalnik kupiti: kaj morate vedeti?

Ko gre za sesalnike, moč ni zagotovilo za učinkovitost čiščenja – razlika je v celotni zasnovi sesalnika. Kljub temu se običajno ne pričakuje, da bodo pokončni sesalniki tako uspešni pri čiščenju preprog kot standardni sesalnik.

Pri ročnih modelih (tako kot pri večini brezžičnih naprav) boljša kot je baterija, boljša je verjetnost delovanja. Ročni sesalniki običajno izgubijo moč, ko se baterija izprazni. Vendar so nove zasnove in tehnologije, kot so litij-ionske baterije, privedle do izboljšanega časa delovanja in pobiranja umazanije.


Ključne lastnosti, ki jih je treba upoštevati

Ne glede na znamko in model, tukaj je nekaj bistvenih lastnosti, ki jih morate imeti v mislih, preden se odločite kateri baterijski sesalnik kupiti.

Čas polnjenja in delovanja

Poiščite sesalnik, ki deluje dovolj dolgo in se ne polni predolgo. Nekateri bodo morda morali polniti čez noč ali celo dlje. Naši podatki kažejo, da se pokončni sesalniki v povprečju polnijo približno štiri ure, čas delovanja pa lahko traja le približno 13 minut, odvisno od nastavitev moči in površine, ki jo čistite.

Nekateri delujejo samo šest minut na največ, tako da če imate veliko površino za čiščenje, boste morda potrebovali pokončni sesalnik, ki vam omogoča zamenjavo z rezervno baterijo. Uporaba motornega orodja na sesalniku bo prav tako izpraznila baterijo.

Nasvet za izbiro: Preberite drobni tisk o dolgih izjavah proizvajalcev o bateriji: lahko se nanašajo na nemotorizirana orodja ali načine nizke/eko porabe.

Lahek, tih in enostaven za manevriranje

Preizkusite sesalnik v trgovini in preverite, ali gre za vse te stvari. Preverite, ali se zlahka premika po preprogi in trdi površini. Nekateri modeli, ki smo jih preizkusili, tehtajo do približno 4 kg, kar morda ni opazno, če ga uporabljate na tleh, lahko pa postane utrujajoče, če na primer posegate po stropih in ventilatorjih.

Nastavki za tla

Številni pokončni baterijski sesalniki so opremljeni s standardno motorizirano glavo, ki je primerna za preproge in trda tla. Nekateri imajo posebno puhasto ali mehko glavo samo za trda tla, ki po navadi dobro delujejo. Nekateri vrhunski pokončni sesalniki lahko zaznajo površino, ki jo sesate, in ustrezno prilagodijo sesanje, ne da bi morali zamenjati glave.

Filter

To mora biti enostavno odstraniti in očistiti ali zamenjati. Če imate astmo ali alergije, razmislite o vakuumu s filtrom HEPA ali takem, ki deluje enakovredno. Ti so zasnovani tako, da filtrirajo vsaj 99,97 % prašnih delcev velikosti 0,3 mikrona.

LCD zaslon

Pokončni sesalniki srednjega do višjega razreda imajo lahko zaslon, ki vam daje uporabne informacije o preostalem času delovanja baterije (ki se lahko razlikuje glede na sesalno moč) ali celo o količini in velikosti prahu, ki ste ga posesali. Lahko vas tudi obvestijo, če ima sesalnik oviro ali če je treba filter očistiti. Osnovnejši modeli lahko še vedno opozarjajo, ko je baterija skoraj prazna, z različnimi barvnimi lučkami ali vrstico napredka.

Orodja

Standardni elementi, ki jih morate redno preverjati, so glavna krtača za prah, HEPA filter. Drugi predmeti lahko vključujejo prilagodljivo orodje za reže za težko dostopna mesta,  krtačo za dlake hišnih ljubljenčkov, motorizirano mini krtačo itd…

Odvisno od modela lahko nekatera orodja shranite na samem sesalniku, druga pa na ali znotraj polnilne postaje/priklopne postaje. Če je dodatke mogoče lepo shraniti, je manj verjetno, da se bodo izgubili ali skrili v predalu.

Modeli 2 v 1

Uporabljajo se lahko kot baterijski pokončni sesalnik ali ročni sesalnik. Običajno imajo sprožilec za sprostitev ročnega sesalnika, ki se nahaja na trupu palice.

Spremenljiva moč/sesanje

To je običajna lastnost in vam omogoča, da povečate sesanje za težka področja ali zmanjšate za čiščenje predmetov, kot so preproge ali zavese. Številni modeli bodo imeli način ‘boost‘ za dodatno moč, vendar bo to hitreje izpraznilo baterijo.

Funkcija samopraznjenja

Nekateri proizvajalci, so uvedli “samočistilne” pokončne sesalnike, ki izpraznijo posodo za prah (brez vrečke) v večjo vrečko za prah, ki je del polnilne postaje. Ti modeli so lahko priročni za ljudi, ki imajo probleme z alergijami.

Baterija

Litij-ionske (Li-ion) baterije so najpogostejša vrsta baterij, ki se uporabljajo v pokončnih sesalnikih. Na splošno so zmogljivejše in dolgotrajnejše kot nikelj-kadmijeve (NiCd) in svinčeno-kislinske baterije, ki jih najdemo v starejših modelih.

Preverite podrobnosti o garanciji za baterijo. Nekatere garancije pokrivajo samo baterijo za nekaj mesecev, tudi če pokrivajo sam sesalnik eno leto ali več.

Številne blagovne znamke vam ponujajo možnost, da preprosto zamenjate vašo baterijo za rezervno, predhodno napolnjeno, kar za vas pomeni dodaten čas delovanja. Dobra baterija bo imela dovolj napolnjenosti, da boste lahko naredili vse, kar morate storiti, ne da bi vam pogosto zmanjkalo moči. Nekateri imajo indikatorje baterije, tako da vnaprej veste, ko je baterija skoraj prazna.

Sčasoma bo vaša baterija izgubila sposobnost zadrževanja polnjenja. Ko se to zgodi, je običajno ceneje nadgraditi svoj model, razen če je baterijo mogoče preprosto zamenjati po razumni ceni. Rezervne baterije lahko stanejo tudi do 200 €.

Stikalo

Stikalo za vklop/izklop za neprekinjeno delovanje kot sprožilec, ki ga je treba držati pritisnjenega.

Fallout loputa

To preprečuje, da bi umazanija padla nazaj iz sesalnika, ko ga prenašate s šobo obrnjeno navzdol, na primer med premikanjem med čistilnimi opravili.

Stenska/talna polnilna baza

Priročen stenski nosilec vam bo pomagal, da bo sesalnik lahko dostopen in popolnoma napolnjen. Nekateri polnilni podstavki so pritrjeni na tla, kar pomeni, da lahko lokacijo podstavka spremenite, kadar želite. Prepričajte se, da so postavljeni na stabilno, ravno površino.

Mokro in suho

Nekateri modeli lahko sesajo moker material ali tekočino. Vendar pa običajno lahko sprejmejo le dokaj majhno količino (približno 150 ml) in posode ne smete napolniti s tekočino čez navedeno najvišjo raven. Koš in filter je treba nato ločeno očistiti in posušiti. Drugi modeli sesalnikov imajo ločen nastavek za brisanje, ki nima sesalne zmogljivosti.
OPOMBA: POKONČNI BATERIJSKI SESALNIKI DREAME OMOGOČAJO SAMO SUHO SESANJE!
ZA MOKRO SUHI ČIŠČENJE GLEJTE KATEGORIJO MOKRO-SUHI SESALNIKI.


Vzdrževanje vašega baterijskega pokončnega sesalnika

Zaradi manjših posod za prah je treba pokončne sesalnike pogosteje prazniti, kar je lahko težavno, odvisno od modela. Z valjev oz. glavne krtače je treba redno odstranjevati tudi dlake. Nekateri modeli vključujejo tudi glavno krtačo v obliki V, ki preprečuje zapletanje dlak.

Filter bi morali oprati enkrat na mesec in ga po potrebi zamenjati (filter mora zdržati kakšno leto, preden ga je treba zamenjati). Prav tako morate redno preverjati vaš sesalnik za morebitne ovire.

Kako in kdaj zavreči svoj pokončni baterijski sesalnik

Z rednim vzdrževanjem lahko pričakujete, da bo vaš pokončni sesalnik zdržal več let. Večina sesalnikov umre, ko se izprazni polnilna litij-ionska baterija, zato lahko zamenjava le-te reši veliko težav in podaljša življenjsko dobo vašega sesalnika. Cena nove baterije se lahko razlikuje – zamenjava baterije lahko na primer stane do 200 €  – in nov filter lahko prav tako naredi čudeže za vaš sesalnik.

Ko se končno odločite za nadgradnjo, svojega starega pokončnega sesalnika ne odložite na odlagališče, saj baterije vsebujejo strupene kovine. Poiščite ustrezno ustanovo in reciklirajte izdelek.


IZPOSTAVLJAMO NEKAJ NAŠIH MODELOV

Dreame R20

Dreame R20 je pokončni baterijski sesalnik, ki ponuja številne prednosti. Je lahek in enostaven za uporabo, ima visoko moč sesanja in dolgo življenjsko dobo baterije.

Prednosti:

 • Lahka in kompaktna zasnova: Dreame R20 je težak le 1,67 kg, kar ga naredi enostavnega za upravljanje in prenašanje.
 • Visoka moč sesanja: Dreame R20 ima moč sesanja 190 AW, kar mu omogoča učinkovito čiščenje vseh vrst umazanije, vključno s prahom, drobtinami, dlakami hišnih ljubljenčkov in celo trdovratnimi madeži.
 • Dolga življenjska doba baterije: Dreame R20 ima življenjsko dobo baterije do 90 minut, kar zadostuje za čiščenje tudi velikih površin.

Specifikacije:

 • Moč sesanja: 190 AW
 • Kapaciteta posode za prah: 0,6 L
 • Življenjska doba baterije: do 90 minut
 • Cena: od 399,90 EUR

Dodatne informacije:

 • Dreame R20 ima tudi številne druge funkcije, vključno z:
  • LED osvetlitev: LED osvetlitev na glavi sesalnika omogoča, da vidite prah in umazanijo tudi v temnih prostorih.
  • Možnost uporabe kot ročnih sesalnika: Dreame R20 lahko uporabljate tudi kot ročni sesalnik za čiščenje pohištva, avtomobilov in drugih površin.
  • Nadzor preko aplikacije: Dreame R20 lahko nadzorujete preko namenske aplikacije za pametni telefon. Skozi aplikacijo lahko sesalniku naročite čiščenje določene sobe ali območja, lahko nastavite časovnike za čiščenje in lahko spremljate stanje sesalnika.

Zaključek:

Dreame R20 je odličen izbira za tiste, ki iščejo pokončni baterijski sesalnik z visoko močjo sesanja in dolgo življenjsko dobo baterije. Je lahek in enostaven za uporabo, ima številne dodatne funkcije in je cenovno ugoden.


Dreame R10 PRO

Dreame R10 PRO je pokončni baterijski sesalnik, ki ponuja številne prednosti. Je lahek in enostaven za uporabo, ima visoko moč sesanja in dolgo življenjsko dobo baterije.

Prednosti:

 • Lahka in kompaktna zasnova: Dreame R10 PRO je težak le 1,65 kg, kar ga naredi enostavnega za upravljanje in prenašanje.
 • Visoka moč sesanja: Dreame R10 PRO ima moč sesanja 150 AW, kar mu omogoča učinkovito čiščenje vseh vrst umazanije, vključno s prahom, drobtinami, dlakami hišnih ljubljenčkov in celo trdovratnimi madeži.
 • Dolga življenjska doba baterije: Dreame R10 PRO ima življenjsko dobo baterije do 65 minut, kar zadostuje za čiščenje tudi velikih površin.

Specifikacije:

 • Moč sesanja: 150 AW
 • Kapaciteta posode za prah: 0,6 L
 • Življenjska doba baterije: do 65 minut
 • Cena: od 299,90 EUR

Dodatne informacije:

 • Dreame R10 PRO ima tudi številne druge funkcije, vključno z:
  • LED osvetlitev: LED osvetlitev na glavi sesalnika omogoča, da vidite prah in umazanijo tudi v temnih prostorih.
  • Možnost uporabe kot ročnih sesalnika: Dreame R10 PRO lahko uporabljate tudi kot ročni sesalnik za čiščenje pohištva, avtomobilov in drugih površin.
  • Nadzor preko aplikacije: Dreame R10 PRO lahko nadzorujete preko namenske aplikacije za pametni telefon. Skozi aplikacijo lahko sesalniku naročite čiščenje določene sobe ali območja, lahko nastavite časovnike za čiščenje in lahko spremljate stanje sesalnika.

Zaključek:

Dreame R10 PRO je odličen izbira za tiste, ki iščejo pokončni baterijski sesalnik z visoko močjo sesanja in dolgo življenjsko dobo baterije. Je lahek in enostaven za uporabo, ima številne dodatne funkcije in je cenovno ugoden.

Primerjava z Dreame R20:

Dreame R10 PRO in Dreame R20 sta oba odlična pokončna baterijska sesalnika, ki ponujata številne prednosti. Glavna razlika med njima je v moči sesanja. Dreame R20 ima moč sesanja 190 AW, medtem ko ima Dreame R10 PRO moč sesanja 150 AW. To pomeni, da je Dreame R20 nekoliko bolj učinkovit pri čiščenju trdovratnih madežev in dlak hišnih ljubljenčkov. Druga razlika med njima je v življenjski dobi baterije. Dreame R20 ima življenjsko dobo baterije do 90 minut, medtem ko ima Dreame R10 PRO življenjsko dobo baterije do 65 minut. To pomeni, da je Dreame R20 primernejši za čiščenje velikih površin.

Na koncu je izbira med Dreame R10 PRO in Dreame R20 odvisna od vaših individualnih potreb in želja. Če iščete pokončni baterijski sesalnik z visoko močjo sesanja in dolgo življenjsko dobo baterije, je Dreame R20 boljša izbira. Če pa iščete pokončni baterijski sesalnik, ki je lažji in cenovno ugodnejši, je Dreame R10 PRO boljša izbira.


Dreame U20

Dreame U20 je pokončni baterijski sesalnik, ki ponuja številne prednosti. Je lahek in enostaven za uporabo, ima visoko moč sesanja in dolgo življenjsko dobo baterije.

Prednosti:

 • Lahka in kompaktna zasnova: Dreame U20 je težak le 3,3 kg, kar ga naredi enostavnega za upravljanje in prenašanje.
 • Visoka moč sesanja: Dreame U20 ima moč sesanja 20 000 Pa, kar mu omogoča učinkovito čiščenje vseh vrst umazanije, vključno s prahom, drobtinami, dlakami hišnih ljubljenčkov in celo trdovratnimi madeži.
 • Dolga življenjska doba baterije: Dreame U20 ima življenjsko dobo baterije do 60 minut, kar zadostuje za čiščenje tudi velikih površin.

Specifikacije:

 • Moč sesanja: 20 000 Pa
 • Kapaciteta posode za prah: 0,6 L
 • Življenjska doba baterije: do 60 minut
 • Cena: od 249,90 EUR

Dodatne informacije:

 • Dreame U20 ima tudi številne druge funkcije, vključno z:
  • LED osvetlitev: LED osvetlitev na glavi sesalnika omogoča, da vidite prah in umazanijo tudi v temnih prostorih.
  • Možnost uporabe kot ročnih sesalnika: Dreame U20 lahko uporabljate tudi kot ročni sesalnik za čiščenje pohištva, avtomobilov in drugih površin.
  • Nadzor preko aplikacije: Dreame U20 lahko nadzorujete preko namenske aplikacije za pametni telefon. Skozi aplikacijo lahko sesalniku naročite čiščenje določene sobe ali območja, lahko nastavite časovnike za čiščenje in lahko spremljate stanje sesalnika.

Zaključek:

Dreame U20 je odličen izbira za tiste, ki iščejo pokončni baterijski sesalnik z visoko močjo sesanja in dolgo življenjsko dobo baterije. Je lahek in enostaven za uporabo, ima številne dodatne funkcije in je cenovno ugoden.