Celovit vodnik o tem, kateri pokončni sesalnik kupiti za popolno čiščenje vašega doma

Brezžični pokončni sesalniki vas osvobodijo frustrirajočih se žic. So lahki, enostavni za prenašanje in delujejo na polnilne baterije, kar pomeni, da se znebite nadležnega priklapljanja in odklapljanja med premikanjem po hiši.

Lastnosti se med modeli razlikujejo; nekateri imajo veliko večjo moč kot drugi, boljše priključke in kar je bistveno, daljšo življenjsko dobo baterije. Pred nakupom razmislite o velikosti vašega doma, njegovih stanovalcih (vključno z mačkami in psi) in morebitnem dodatnem orodju, ki vam lahko pride prav.

Na trgu je več vrst sesalnikov, vključno s pokončnimi, cilindričnimi, robotskimi in ročnimi. Zasnova brezžičnega sesalnika  ponuja največ udobja in manevriranja. Običajno ima tanko ohišje “palice” in manjši kanister, ki se redno prazni. So kompaktni za shranjevanje (nekatere je mogoče namestiti na steno) in lažji od cilindričnih sesalnikov, zaradi česar so na splošno udobnejši za uporabo.

Pokončnim sesalnikom je običajno priložena vrsta uporabnih nastavkov, kot je orodje za reže za nerodne prostore, kot so avtomobili, orodje za oblazinjenje za odstranjevanje drobtin z kavča in motorizirana krtača za pobiranje trdovratnih dlak hišnih ljubljenčkov.

Običajno lahko baterije napolnite v nekaj urah, nekateri modeli pa vam omogočajo, da kupite dve hkrati za dvakrat daljši čas delovanja. Z razvojem tehnologije postaja močnejša tudi sesalna moč, zaradi česar so vrhunske zmogljivosti in odlična naložba za vaš dom.

Danes, ko je na trgu na voljo neskončno število možnosti, se postavlja vprašanje, kateri pokončni sesalnik kupiti, da bo izpolnil vse vaše potrebe glede čiščenja doma. V tem obsežnem vodniku bomo preučili najnovejše trende, funkcije in prednosti različnih pokončnih sesalnikov ter vam pomagali pri sprejemanju informirane odločitve.

1. Zakaj izbrati pokončni sesalnik?

Preden se poglobimo v vprašanje, kateri pokončni sesalnik kupiti, si oglejmo, zakaj so ti sesalniki postali tako priljubljeni. Pokončni sesalniki so znani po svoji vsestranskosti, lahkotnosti uporabe in učinkovitosti pri čiščenju različnih površin, od trdih tal do preprog.

2. Pregled različnih modelov

Pri izbiri pokončnega sesalnika je ključno razumeti, da ni eno samo “najboljše” pri vseh. Glede na vaše specifične potrebe boste morda želeli razmisliti o različnih modelih, ki se razlikujejo po moči, velikosti, baterijski življenjski dobi in dodatnih funkcijah.

3. Kateri pokončni sesalnik kupiti za trda tla?

Če imate dom z večinoma trdimi tlemi, boste želeli sesalnik, ki je posebej zasnovan za učinkovito čiščenje teh površin. Pri izbiri bodite pozorni na sesalnike z visoko močjo sesanja in prilagodljivimi nastavki, ki omogočajo enostavno čiščenje različnih vrst tal.

4. Kateri pokončni sesalnik kupiti za preproge?

Če imate veliko preprog, bo ključnega pomena izbira sesalnika, ki je zasnovan za učinkovito odstranjevanje umazanije in dlak iz preprog. Modeli z močnim motorjem in posebnimi nastavki za preproge so odlična izbira v takšnih primerih.

5. Kakšno vlogo igra baterijsko delovanje?

Baterijsko delovanje je ključnega pomena pri pokončnih sesalnikih. Pri izbiri razmislite o življenjski dobi baterije, času polnjenja in morebitnih rezervnih baterijah, ki vam omogočajo neprekinjeno čiščenje.

6. Nastavki in dodatne funkcije

Mnogi sodobni pokončni sesalniki imajo različne nastavke in dodatne funkcije, kot so UV sterilizacija, HEPA filtri, prilagodljivi ročaji itd. Razmislite, kateri od teh dodatkov so za vas najpomembnejši in kako bi izboljšali vaše izkušnje čiščenja.

7. Pregled najnovejših trendov

Tehnologija se nenehno razvija, zato je smiselno preučiti najnovejše trende v svetu pokončnih sesalnikov. Robotizirani sesalniki, povezljivost z aplikacijami in napredne senzorske tehnologije so nekateri od vidikov, ki jih velja raziskati.

8. Primerjava cen in ocen uporabnikov

Pri končni odločitvi je pomembno primerjati cene različnih modelov in prebrati ocene uporabnikov. Realne izkušnje drugih ljudi vam lahko zagotovijo dragocene informacije o zmogljivosti in zanesljivosti posameznega sesalnika.

Ob koncu tega vodnika se vprašanje, kateri pokončni sesalnik kupiti, ne zdi več tako zastrašujoče. S temi informacijami ste zdaj opremljeni s potrebnim znanjem, da izberete sesalnik, ki bo popolnoma ustrezal vašim potrebam in vašemu domu. Ne pozabite, da je ključ do uspeha temeljita raziskava in razumevanje lastnih potreb glede čiščenja. Srečno s svojo novo pridobitvijo.

Kako pogosto naj sesam? Preberite si naše napotke o pogostosti sesanja.

Izpostavljamo:

Dreame R10 PRO pokončni sesalnik

299,90 

Baterijski pokončni sesalnik Dreame R10 Pro z močno sesalno močjo 150 AW, 65 min delovanja, krtačo za več površin, LED lučko. Vsestranski.

ali od 14,17 € / mesec

Primer, na kaj moramo biti pozorni pri nakupu pokončnega sesalnika Dreame R10 PRO:

 • Sesalna moč 150 AW in visokohitrostni brezkrtačni motor s 150.000 vrtljaji na minuto
 • Do 65 minut brezžičnega čiščenja zahvaljujoč paketu baterij 7x 3000 mAh
 • Dvojne sprednje LED diode osvetljujejo celotno površino krtače in onemogočajo, da bi se prah, umazanija in dlake skrili.
 • Zamenljive glave ščetke – glava ščetke za več površin in prilagodljiva glava ščetke z mehkim valjem zlahka odstranita prah in umazanijo z različnih talnih oblog. Večpovršinska valjčna krtača v obliki črke V tudi omogoča hitro čiščenje las,
  saj lase koncentrira proti glavniku podobnim zobcem, da jih razčeše.
 • Vključeni vsestranski nastavki za temeljito čiščenje (orodje za reže, široko kombinirano orodje za čiščenje tipkovnic, mini krtača za temeljito čiščenje tkanin in pohištva)
 • Tiho delovanje za prijetno izkušnjo čiščenja v vsakdanjem življenju
 • Enostavno vzdrževanje po čiščenju –  zamenljiva baterija in odstranljiva posoda za prah, komponente filtra in krtačni valj za različne površine olajšajo vzdrževanje.
 • Vključen stenski nosilec za shranjevanje – naj bodo vaši dodatki in sesalnik organizirani in na dosegu roke

Recenzija Dreame T20 in T30

Na priznanem portalu KajKupiti.si so o Dreame T20 in T30 pokončnih sesalnikih zapisali sledeče:

Model Dreame T20 predstavlja cenejšo alternativo odličnemu T30 modelu. Enaka kvaliteta materialov in izdelave, dosti podobnih lastnosti, razlike pa na nekaterih področjih. Manj zmogljiv motor in posledično nižja sesalna moč, a še vedno govorimo o zelo zmogljivem in učinkovitem baterijskem sesalniku z 450W motorjem ter 150AW sesalne moči, ki bo zadosti za veliko večino uporabnikov. Malo manjša baterija kot pri T30 modelu a še vedno do 70min delovanja v eko načinu in pomembneje 30min v klasičnem načinu delovanja. Posodica pri 0.6l ostaja enako velika, tudi baterija je odstranljiva in hkrati opcija polnjenja direktno na stenskem nosilcu. Velik LCD zaslon z vsemi potrebnimi podatki. V primeru T20 modela 5 priloženih nastavkov, v primerjavi z T30 modelov pa manjka “real time” analiza prašnih delcev, sicer pa sesalnik malo lažji, kar pomeni enostavnejše rokovanje. Za zmerno ceno okoli 200€ res zelo dober model.

Model Dreame T30 je letošnji najprestižnejši model baterijskega sesalnika, ki prinaša poleg izjemno visoke sesalne moči ter bogate opreme nastavkov še letošnjo novost na področju najnaprednejših baterijskih sesalnikov, T30 tokrat namreč vsebuje “cleaning record” in “dust detection” senzorje in algoritme, preko katerih vodi statistiko in analizo čiščenja. Korak dlje gre le še letošnji najdražji Dyson V15 model, ki še nekoliko podrobneje analizira očiščeno nesnago, saj nam ponudi analizo velikosti delcev smeti v štirih stopnjah ter procentualno in grafično prikaže v kakšnem procentu glede na velikosti delcev smo zaključili čiščenje. Klikni za ogled TESTA Dreame T30.

Vzdrževanje

Vzdrževanje pokončnih sesalnikov je ključno za zagotavljanje njihove dolgoročne učinkovitosti in optimalnega delovanja.

 • Redno čiščenje filtra
  Filtri v sesalnikih igrajo ključno vlogo pri zadrževanju prahu in alergenov. Redno čistite ali menjajte filter v skladu z navodili proizvajalca.
 • Čiščenje posode za prah
  Redno praznite posodo za prah ali zamenjajte vrečko za prah, odvisno od modela sesalnika. To bo preprečilo, da bi se sesalna moč zmanjšala zaradi polne posode.
 • Pregled nastavkov in ščetin
  Preverite, ali so vsi nastavki in ščetine čisti. Odstranite morebitne zataknjene dlake ali druge ovire, ki bi lahko zmanjšale učinkovitost.
 • Preverjanje nastavkov za blokade
  Preverite, ali so vsi nastavki in cevi prosto prehodni. Blokade lahko zmanjšajo učinkovitost sesalnika.
 • Čiščenje valjev za krtače
  Če sesalnik uporablja valje za krtače, redno odstranjujte dlake in druge ostanke, ki bi se lahko ovili okoli valjev.
 • Pregled baterije
  Če uporabljate brezžični pokončni sesalnik, bodite pozorni na stanje baterije. Vzdržujte baterijo v skladu z navodili proizvajalca.
 • Čiščenje ohišja in filtracijskih rež
  Občasno očistite ohišje sesalnika in filtračne reže. Prašni delci se lahko nabirajo v teh delih in zmanjšujejo učinkovitost.
 • Preverjanje na morebitne poškodbe
  Redno pregledujte sesalnik na morebitne poškodbe. Če opazite težave, takoj ukrepajte ali se po potrebi posvetujte s strokovnjakom.
 • Servisiranje po potrebi
  V skladu z navodili proizvajalca izvajajte redno servisiranje ali vzdrževanje pri pooblaščenem servisu, da ohranite garancijo in dolgoročno zanesljivost.
 • Skladiščenje na pravilen način
  Ko sesalnika ne uporabljate, ga hranite na suhem mestu, zaščitenega pred prahom, da se ohrani njegova optimalna delovna kondicija.

S temi osnovnimi koraki boste zagotovili dolgotrajno in učinkovito delovanje vašega pokončnega sesalnika ter ohranili čistočo in svežino v vašem domu. Ne pozabite redno preverjati navodil proizvajalca za specifična vzdrževalna navodila za vaš model sesalnika.