Kateri robotski sesalnik izbrati?

Če ste v dvomih kateri robotski sesalnik kupiti, vam lahko pomaga ta vodnik. Robotski sesalniki so prehodili dolgo pot, odkar so bili prvič predstavljeni – sprva so nanje gledali bolj kot na nepomembnost in ne kot na napravo, ki bi jo jemali resno. In medtem ko se nekateri modeli še vedno zaletavajo v stene, ko se prebijajo naokoli, so hitrost pobiranja in navigacijske zmogljivosti boljše kot kdaj koli prej. Nekateri najnovejši napredki vključujejo samopraznilne in samočistilne postaje, tako da vam smetnjaka ni treba tako pogosto prazniti, kot tudi prepoznavanje predmetov, da se lahko izogne in vas obvesti o ovirah. Glede na vse to ni čudno, zakaj nas vedno več odpira svoje domove tem malim pomočnikom. Toda na kaj morate biti pozorni, če se odločate za nakup enega najboljših robotskih sesalnikov? Ta vodnik vas bo popeljal skozi različne ponujene vrste ter prednosti in slabosti za vsako, tako da se boste lahko premišljeno odločili.

Preden naredite kar koli drugega, se prepričajte, da imate jasen proračun. Robotski sesalniki lahko stanejo od 200 do več kot 1500 evrov, zato je presenetljivo enostavno zapraviti preveč. Priporočamo, da se pred brskanjem odločite za proračun in funkcije, ki jih potrebujete. Tako natančno veste, kaj morate iskati, in lahko dobite najboljšo vrednost za svoj denar. Iz prve roke vam lahko povemo, da vam za dober robotski sesalnik ni treba porabiti pretiranega zneska. Pravzaprav so različni testi dokazali, da nekateri modeli delujejo enako dobro kot dvakrat dražji. Zato naj vas ne ženejo drage funkcije, ki jih verjetno ne boste uporabljali.

Najboljši robotski sesalnik za vas se bo razlikoval glede na postavitev vašega doma ter vaše posebne potrebe in želje. Nekateri se na primer bolje obnesejo na trdih tleh, drugi pa blestijo na preprogah. Če imate naokoli hišne ljubljenčke, obstajajo tudi najboljši robotski sesalniki za hišne dlake. Zato razmislite, kaj vaš dom potrebuje od vašega robotskega sesalnika, preden se odločite. Če imate veliko trdih tal, bo morda potreben eden najboljših robotskih brisalnikov.


Hitri nasveti za nakup robotskega sesalnika

 1. Začnite z raziskovanjem svojega doma.
  Razmislite, ali imate večinoma trda tla ali preproge. Če imate preprogo, kako debela je? Pomislite tudi na hišne ljubljenčke – ali bo moral robotski sesalnik pobrati mačji pesek ali gosto dlako? Vse to so pomembni vidiki, ki jih morate upoštevati, preden začnete z nakupom robotskega sesalnika.
 2. Odločite se za svoj proračun.
  Kot smo že omenili, lahko robotski sesalniki z najnovejšimi funkcijami stanejo več kot 1000 €.
  Cenejši modeli so na voljo za približno 200 €, vendar bodite pripravljeni, da boste izgubili nekatere vrhunske funkcije, kot je povezljivost Wi-Fi ali samopraznilna ali samočistilna postaja.
 3. Potrebujete nadzor preko aplikacije? Nekatere robotske sesalnike je mogoče povezati z namenskimi aplikacijami. Aplikacije so uporabne za spremljanje vašega robotskega sesalnika in načrtovanje sej čiščenja. Ti lahko pomagajo tudi pri načrtovanju vašega doma in ustvarjanju prepovedanih območij.
 4. Robotski sesalniki uporabljajo različne metode navigacije.
  Če investirate v robotski sesalnik nižjega cenovnega razreda, se bo verjetno občasno premikal in odbijal od sten in ovir v procesu. Medtem ko nekateri modeli srednjega in višjega cenovnega razreda za vodenje uporabljajo laserje in optične senzorje.
 5. Kateri robotski sesalnik čisti bolje kot drugi.
  Vsak robotski sesalnik deluje drugače. Nekateri zbirajo prah in umazanijo učinkoviteje kot dlake hišnih ljubljenčkov, drugi pa morda bolje delujejo na trdih tleh kot na preprogah.

Zakaj želite robotski sesalnik?

To je prihodnost in imamo robote, ki delajo vse: avtomobile, ki se vozijo sami, brezpilotna letala, ki krmarijo po nebu, in robotske sesalnike, ki se znajdejo med pohištvom. Robotski sesalnik ohranja razmeroma čiste stvari in vam prihrani težave pri vleki težkega sesalnika vsakič, ko na tla pade skleda z arašidi.

Čeprav je robotska sesalna tehnologija v zadnjem času zelo napredovala, boste verjetno še vedno želeli obdržati tradicionalni sesalnik za globinsko čiščenje. Robotski sesalniki so odlični za vsakodnevno pospravljanje– pobiranje drobtin, mačjega peska, dlak vseh vrst, prašnih delcev in vsega drugega, kar se znajde na vaših tleh. Primerni so tudi za pisarniške prostore, saj je sesalnik zadnja stvar, ki bi vas skrbela, ko imate polne roke dela. Prav tako so odlični za sostanovalce, saj pomenijo, da je eno opravilo manj za razdelitev.ž

Kako vzdrževati robotske sesalnike si preberite tukaj.

Veliko robotskih sesalnikov je mogoče nastaviti, da čistijo večkrat na dan, nekateri roboti, ki podpirajo aplikacije, pa vam omogočajo, da spremljate njihov napredek med čiščenjem. Če ste zaskrbljeni zaradi alergij ali prahu, lahko najdete tudi modele, ki izpraznijo vgrajeni koš za smeti v večji koš v samopraznilni postaji – kar zmanjša vašo izpostavljenost prahu.


Vodnik za nakup robotskega sesalnika:

Kako velika je vaša hiša?

Najprej razmislite, kako velika je vaša hiša ali stanovanje, preden začnete brskati po raznih straneh. Nekateri robotski sesalniki, bolje delujejo v majhnih okoljih, kot so stanovanja in mestne hiše, medtem ko so drugi modeli, bolj primerni za prostore do 250 m2 z več sobami in več nadstropji. Vaša izbira bo odvisna predvsem od velikosti vašega stanovanja ali hiše.

Prav tako boste želeli ugotoviti, koliko prostora imate pod pohištvom, skozi katerega lahko preide robotski sesalnik. Robotski sesalniki, so po navadi visoki 9,7 cm in se verjetno ne morejo prilegati pod kavč.

Ali imate preproge ali trden les?

Večina modelov robotskih sesalnikov zlahka obvlada čiščenje preprog in trdega lesa, nekateri pa so boljši pri čiščenju enega ali drugega. Robotski sesalniki višjega cenovnega razreda se lahko prilagodijo hitrim spremembam površine tako, da povečajo moč, kadar koli zaznajo preprogo, in nato zmanjšajo, ko zaznajo trd les. Preproge so pomemben dejavnik pri vaši odločitvi. Morda boste ugotovili, da se bodo modeli nižjega cenovnega razreda ujeli v resice.

Če iščete samo čiščenje trdega lesa, lahko privarčujete nekaj denarja. Če so vaša tla iz vinila in ploščic in upate na pomoč pri čiščenju, priporočamo robotski sesalnik višjega cenovnega ranga, ki vključuje brisanje prahu in aktivno sonično/rotacijsko pomivanje tal s dodanim čistilom.

Imate mačke ali pse?

K sreči številni proizvajalci izdelujejo robotske sesalnike, ki so primerni za čiščenje hišnih ljubljenčkov. Modeli, kot so Dreame L10s PRO, L10S Ultra, L10 Ultra, so dosegli najboljše rezultate v naših testih robotskega vakuumskega laboratorija, saj so pobrali skoraj vse dlake hišnih ljubljenčkov na trdem lesu in preprogah. In če ste alergični, imajo ti robotski sesalniki visoko učinkovite filtre, ki pomagajo pri odstranjevanju alergenov, ki visijo v zraku.

Seveda je slaba stran robotskega sesalnika, ki čisti za vašimi ljubljenčki, ta, da boste morali poskrbeti tudi za pogosto vzdrževanje. Stvari, kot so valjčna krtača, stranske krtače in filtri, se bodo sčasoma obrabili in jih je treba zamenjati. In tudi če želite, da vam robotski sesalnik pomaga pri mačkah, ki rinejo svoje stelje čez stran, ne pozabite pogosto izprazniti koša za smeti, da ne bo prepoln. Ne želite razmišljati o tem?

Zdaj je na voljo več robotskih sesalnikov s samopraznilnimi postajami za smeti, Dreame L10s Ultra, L10 Ultra, D10 Plus. Nekateri proizvajalci vam omogočajo, da samopraznilne postaje kupite ločeno, tako da lahko nadgradite, če se odločite, da je to funkcija, ki jo želite.

Nekateri robotski sesalniki vsebujejo strojno učenje za prepoznavanje predmetov in učenje iz njihovih srečanj. To pomeni, da zajamčeno preprečuje iztrebke hišnih ljubljenčkov – ko smo ga preizkusili, smo ugotovili, da je zelo učinkovit.

Ali potrebujem samopraznilno/samočistilno postajo?

Vrhunski robotski sesalniki so pogosto opremljeni s samopraznilnimi postajami, nekateri celo z samočistilnimi postajami. Ti se začnejo pri približno 200 € in lahko z najnovejšimi funkcijami dosežejo 1000 €. Pridobivanje baze, ki se sama izprazni, ima veliko prednosti. Prvič, vaš robotski sesalnik se lahko dobesedno izprazni sam, tako da, če je posoda za smeti večinoma napolnjena, se lahko izprazni in nato nemoteno nadaljuje s čiščenjem. Samopraznila postaja, vas reši tudi tako pogostega praznjenja smetnjaka, pri čemer lahko večina samopraznilnih postaj zadrži približno 60 dni prahu. Poleg tega, ker je prah zbran in zaprt v vrečki za prah, niste izpostavljeni umazaniji, ko pride čas za zamenjavo vrečke – super, če ste alergični. Če ima vaš robotski sesalnik funkcijo čiščenja, so nekatere postaje opremljene z rezervoarji za vodo in možnostjo čiščenja, tako da lahko krpo za brisanje ohranja čisto. Navsezadnje ta tehnologija naredi vaš robotski sesalnik bolj neodvisen in zmogljiv.

Vendar pa obstaja nekaj pomanjkljivosti samopraznilnih postaj. Če zanemarimo dodatne stroške, zavzamejo veliko več prostora. Robotski sesalnik s samopraznilno postajo štrli veliko dlje od stene in sedi veliko višje. Te naprave povzročajo tudi veliko hrupa, ko so v uporabi – tako glasne, če ne celo bolj kot sesalnik polne velikosti, eno praznjenje pa lahko traja približno 30 sekund naenkrat. Vrednost samopraznilne/samočistilne baze je odvisna od vaših potreb in preferenc. Če ste alergični ali se ne morete dotikati umazanije, je to lahko resnična korist. Ampak, če vam primanjkuje prostora in imate radi mirno gospodinjstvo, morda ne bo po vašem okusu.

Želite “pametni” robotski sesalnik?

Internet je veličastna stvar, ki nam pomaga ohranjati povezavo ne le z drugimi ljudmi, ampak tudi z našimi napravami. Večina robotskih sesalnikov zdaj ponuja spremljevalne aplikacije za vaš pametni telefon, ki vam omogočajo popoln nadzor nad vašim robotom, kjer koli že ste. Tudi sesalniki, ki ne podpirajo kartiranja, so povezani z WiFi vašega doma in nadzorovani prek aplikacije. Medtem ko se funkcije razlikujejo glede na proizvajalca in model, vam večina robotskih aplikacij za sesanje omogoča zagon in zaustavitev robota, načrtovanje čiščenja ter povečanje ali zmanjšanje intenzivnosti sesanja.

Če ima robotski sesalnik zmožnosti aplikacij, to pogosto pomeni, da ponuja tudi integracijo pametnih glasovnih pomočnikov. Če se, lahko omogočite njegove zmožnosti glasovnega ukazovanja tako, da omogočite veščino in rečete “Dreame, začni čistiti!” in robot bo začel delovati.

Še vedno obstaja nekaj začetnih robotskih sesalnikov, ki imajo daljinski upravljalnik namesto povezave z aplikacijo. Čeprav boste prihranili nekaj denarja, bi lahko bila uporaba vseh funkcij sesalnika težavna, če izgine daljinski upravljalnik. Vsi robotski sesalniki vključujejo vgrajen gumb za zagon/ustavitev.

Življenjska doba baterije ni velika skrb, razen če imate veliko hišo

Tukaj je nekaj o življenjski dobi baterije robotskega sesalnika: pomembna je le do določene mere. V celotnem našem testiranju robotskega sesalnika je skoraj vsak sesalnik, ki smo ga testirali, zdržal celotno sejo čiščenja, ne da bi bilo treba polniti.

V povprečju lahko robotski sesalnik čisti do uro in pol, pri nekaterih vrhunskih modelih pa celo dve uri. Mnogi sesalniki bodo celo navigirali nazaj do svojih baznih postaj, se napolnili in nato končali s čiščenjem, da bi opravili delo.

Odločite se za proračun

Robotski sesalniki so na voljo v vseh vrstah oblik in velikosti ter po različnih cenah. Kot pri večini stvari v življenju, več ko porabite, več funkcij dobite. Na primer, robotski sesalniki višjega cenovnega razreda bodo imeli boljše zmožnosti kartiranja in bodo vključevali funkcije, kot so zaprta območja, čiščenje posamezne sobe in ciljno čiščenje območij za prostore z veliko prometa. Imajo tudi več dodatnih funkcij, kot so polnilne postaje s samodejnim praznjenjem smeti in nastavki za sonično/rotacijsko mokro brisanje.

Kako enostavno je čiščenje ali vzdrževanje?

Ker so robotski sesalniki namenjeni čiščenju, pogosto pozabljamo, da potrebujejo tudi redno vzdrževanje. Pravzaprav je pozabljanje na čiščenje ena od 9 napak sesalnika, ki jih verjetno delate. Najbolje je, da posode po uporabi vedno izpraznite, da preprečite prelivanje tekočine in umazanije. To bo vplivalo tudi na prekomerno delovanje robotskega sesalnika.

Podobno je dobra praksa, da odrežete dlake, ki so se zapletle v vrtečo se krtačo, in očistite filtre. Nekatere blagovne znamke imajo namensko čistilno orodje, ki olajša ta opravila. Poleg tega bo treba zamenjati filtre – v svojem priročniku si oglejte navodila o tem, kako pogosto zamenjati in kje kupiti.


Nekaj primerov robotskih sesalnikov višjega cenovnega razreda

Dreame L10s Ultra je vrhunski robotski sesalnik, ki ponuja številne napredne funkcije. Je primeren za uporabo v gospodinjstvih vseh velikosti, saj ima dolgo življenjsko dobo baterije (do 2,5 ure) in lahko čisti površine do 250 kvadratnih metrov.

 • Visoka moč sesanja: Dreame L10s Ultra ima moč sesanja 5300 Pa, kar mu omogoča učinkovito čiščenje vseh vrst umazanije, vključno s prahom, drobtinami, dlakami hišnih ljubljenčkov in celo trdovratnimi madeži.
 • Napredna navigacija: Dreame L10s Ultra uporablja LDS (lasersko daljnovodsko navigacijo), ki mu omogoča, da se ustvarja natančen zemljevid vašega doma in inteligentno načrtuje pot čiščenja. To zmanjšuje možnost, da bi se robot zataknil ali spregledal kakšen del vašega doma.
 • Mokro in suho sesanje: Dreame L10s Ultra ima vgrajen rezervoar za vodo in krpo za brisanje, ki mu omogočata tudi mokro čiščenje vaših tal.
 • Samodejno praznjenje koša za smeti: Dreame L10s Ultra je opremljen s samopraznilno postajo, ki samodejno izprazni koš za smeti v postaji. To vam prihrani čas in trud pri praznjenju koša za smeti.

Dreame L10 Ultra je vrhunski robotski sesalnik, ki ponuja številne napredne funkcije. Je primeren za uporabo v gospodinjstvih vseh velikosti, saj ima dolgo življenjsko dobo baterije (do 2,5 ure) in lahko čisti površine do 250 kvadratnih metrov.

 • Visoka moč sesanja: Dreame L10 Ultra ima moč sesanja 5300 Pa, kar mu omogoča učinkovito čiščenje vseh vrst umazanije, vključno s prahom, drobtinami, dlakami hišnih ljubljenčkov in celo trdovratnimi madeži.
 • Napredna navigacija: Dreame L10 Ultra uporablja LDS (lasersko daljnovodsko navigacijo), ki mu omogoča, da se ustvarja natančen zemljevid vašega doma in inteligentno načrtuje pot čiščenja. To zmanjšuje možnost, da bi se robot zataknil ali spregledal kakšen del vašega doma.
 • Mokro in suho sesanje: Dreame L10 Ultra ima vgrajen rezervoar za vodo in krpo za brisanje, ki mu omogočata tudi mokro čiščenje vaših tal.
 • Samodejno praznjenje koša za smeti: Dreame L10 Ultra je opremljen s samopraznilno postajo, ki samodejno izprazni koš za smeti v postaji. To vam prihrani čas in trud pri praznjenju koša za smeti.