Čiščenje doma je eno najnujnejših opravil v našem vsakdanu. Uporabljamo lahko različne metode, tehnike in spreminjamo pogostost, a nekaj je gotovo, da je sesanje nujno. Sesalnik nikakor ni sodoben izum. Nastal je na začetku 20. stoletja in od takrat je našel pot v skoraj vsak dom.

Zaradi učinkovitosti sesalnikov pogosto pozabimo, kaj lahko z njimi čistimo in kaj ne. Ne glede na njegovo moč, da poberejo tako rekoč vse, moramo biti pri uporabi sesalnikov previdni. Vsega se ne da posesati in nekatere stvari lahko celo poškodujejo stroj in ga tako naredijo neuporabnega. V nadaljevanju vam bomo podali izčrpen vodnik o tem, kaj lahko in česa ne smete čistiti ter zakaj je sesalnik Dreame naprava, ki jo morate imeti v svojem domu.

Stvari, ki jih ne smete sesati

Zdaj se osredotočamo na temo članka, to je stvari, ki jih ne bi smeli sesati. Ta zadeva je veliko bolj pomembna, saj lahko poškoduje vaš sesalnik, ga naredi neučinkovitega ali celo neuporabnega. Pogledali bomo, čemu se morate izogibati pri sesanju tal in alternativnim rešitvam.

Razbito steklo

Čiščenje razbitega stekla je lahko neverjetno težko in nadležno in zaradi tega boste dobili željo, da izvlečete svoj sesalnik. Vendar se morate temu upreti in se vprašati, ali lahko steklo sesate. Koščki stekla so lahko zelo nevarni za sesalnik. Vrečko lahko sesanje stekla zlahka raztrga in ustvari ogromno zmešnjavo. Celo pri sesalniku brez vrečke lahko drobci in koščki stekla še vedno poškodujejo njihovo notranjost. Večji drobci se lahko zagozdijo v cevi in ​​povzročijo njeno nepravilno delovanje.

Namesto sesalca raje najprej pometite večje kose in jih previdno zavrzite. Ko to storite, vam bodo ostali mikroskopski koščki stekla, ki jih lahko očistite z vlažno krpo, papirnato brisačo, testom ali kruhom.

Voda

Pomembno vprašanje, ki si ga bralci pogosto zastavljajo, je, ali lahko posesam vodo? Odgovor je, da stroja za nobeno ceno ne smete približati ničemur mokremu. To je zato, ker je v sesalniku že na tono prahu, umazanije in drugih nečistoč. Vključevanje vode bi bila grozna ideja. Lahko povzroči nastanek plesni ali še huje, voda lahko povzroči električno okvarov sesalniku. Zaradi slednjega lahko vaš sesalnik celo postane neuporaben. Najboljši način za čiščenje vode je uporaba krpe iz mikrovlaken.

Mokra hrana

Če ste polili kakršno koli juho, razmočene kosmiče, usedlino kave in čajne liste ali omake, se za vsako ceno izogibajte uporabi sesalnika. To bo preprosto ustvarilo nered v notranjosti sesalnika in zagotovo poškodovalo vaš sesalnik. Pri sesanju tal bodite še posebej previdni, da v vaš sesalnik ne pride razlita hrana. Kar morate storiti, je, da umazanijo vpijete s krpo iz mikrovlaken. Če ima mokra hrana koščke, jo lahko poberete z roko ali metlo, priporočljivo je, da to storite pred uporabo krpe.

Pepel in droben prah

Sesalniki so lahko trpežni, vendar niso zasnovani za obdelavo trdnih delcev, kot je pepel iz kamina ali droben prah. To je zato, ker večina sesalnikov nima filtra, ki bi prenesel delce takšne velikosti. Lahko prekrije notranjost vašega sesalnika in ga zamaši ali še huje, lahko konča nazaj v zraku.

Dober način za čiščenje drobnih snovi je, da z metlo vse pometete. Druga možnost je, da uporabite moker material, kot je uporabljena kavna usedlina, da vse skupaj združite in tako olajšate čiščenje.

Ličila

Razlitje ličil po preprogi ni nič drugega kot tragedija. Uporaba sesalnika je lahko slaba ideja. Krtača lahko poslabša stvari, saj lahko še dodatno umaže preprogo ali tla. Če se ličila vsesajo v sesalnik, je to lahko pogubno za vrečko. Lahko se stopijo in ustvarijo nered, ki je hujši od razlitja ličil.

Poberite čim več ličil in jih zavrzite. Za madeže lahko uporabite enostaven odstranjevalec madežev za vašo preprogo.

Zaključek

Čeprav nas je učinkovitost sesalnika morda naredila letargične in smo z njim očistili skoraj vse, se moramo zavedati, kaj vse sesalnik zmore in česa ne.