Če imate sesalnik, morate poznati nekaj načinov za reševanje običajnih težav s sesalnikom.

Ali vaš sesalnik ne deluje pravilno? Preberite, če želite izvedeti več o pogostih težavah s sesalnikom in različnih načinih njihovega reševanja.

Pogoste težave s sesalnikom

Slaba sesalna sila

Je precej pogosta težava. Če ima vaš sesalnik nizek sesalni tlak, postane manj učinkovit. Morda boste porabili veliko časa za sesanje enega samega mesta, pa še vedno ne boste dosegli ravni učinkovitosti, ki jo običajno dosežete z običajno sesalno silo.

Obstaja več težav, ki povzročajo nizko sesalno silo v sesalniku. To so:

Zamašen filter – filtri sesalnikov so glavni pri lovljenju prahu in delcev umazanije ter dlak hišnih ljubljenčkov s površin ter pri njihovem zadrževanju, da preprečijo ponoven izpust v zrak. Čez nekaj časa je priporočljivo očistiti filter, da odstranite delce ali dlako. Toda kaj se zgodi, če filtra dolgo časa ne očistite? Vpliva na moč sesanja. To lahko odpravite tako, da očistite filtre ali jih zamenjate, če so obrabljeni.

Polna vrečka – običajno spregledate polno vrečko kot vzrok za nizko sesalno moč. Toda to je pravzaprav eden glavnih vzrokov te težave. Če imate nizko sesalno moč, preverite, ali je vrečka polna, in če je, jo izpraznite ali po potrebi zamenjajte.

Zamašena sesalna glava ali cev – Drug pogost vzrok za nizek sesalni tlak v sesalniku je zamašitev. Zato preverite morebitne blokade v katerem koli od delov.

Zamašena krtača – Občasno se krtača sesalnika zamaši s predmeti, kot so človeške dlake in dlaka hišnih ljubljenčkov. Zamašitev lahko vpliva na sesalni tlak in na vas je, da očistite krtačo, da rešite težavo. Zelo pomembno je, da krtačo redno čistite, da preprečite nizko sesalno moč in druge težave, ki lahko nastanejo zaradi zamašitve krtače.

Prekomerni hrup

Vaš sesalnik proizvaja običajen hrup. Hrup je večinoma minimalen in primeren za čiščenje. Včasih lahko vaš sesalnik začne proizvajati glasnejše in pretirane zvoke.

Torej, ali vaš sesalnik povzroča glasne zvoke? Obstaja več razlogov, ki lahko povzročijo to težavo. Nekateri med njimi vključujejo:

Zamašitev – Vaš sesalnik lahko proizvaja čezmeren hrup zaradi zamašitve že zgoraj nevedenih delov. Vsaka blokada lahko prisili sesalnik, da uporabi prekomerno silo, da bi ustvaril zadostno sesalno moč. Posledica je lahko čezmerni hrup. Če želite odpraviti težavo, boste morali najti blokado in jo odstraniti.

Težave z motorjem – Drug vzrok za preglasen hrup v sesalniku je motor. Takšne težave so lahko posledica ločitve jermena ali cevi. Kakršno koli odstopanje povzroči hrupno delovanje sesalnika. Če tega ne odpravite, lahko sesalnik preneha delovati. To težavo lahko odpravite tako, da odklopite sesalnik in preverite, ali obstajajo težave na jermenu ali cevi. Ponovno jih pravilno pritrdite, da odpravite težavo s hrupom.

Puščanje zraka – Tako kot pri zamašitvah, puščanje zraka povzroči, da sesalnik uporabi pretirano silo, da vzdržuje sesalno moč. Posledica tega je, da bo sesalnik povzročal čezmeren hrup. To lahko odpravite tako, da poiščete mesto z uhajanjem zraka in težavo odpravite z popravilom ali zamenjavo.

Pregrevanje

Pogosto se zgodi, da se sesalnik pregreje, zlasti po dolgotrajnem sesanju brez premora. Vendar pa se lahko naprava občasno pregreje do te mere, da izhaja vroč zrak in dim. Vzrok za to težavo je napaka v električnem sistemu, zlasti na motorju. Za primere pregrevanja je bistveno, da se obrnete na strokovnjaka, namesto da poskušate popraviti sami. Tehnik bi moral zamenjati motorni sistem z novim in najverjetneje bo tako odpravil težavo s pregrevanjem.

Vonj po zažganem

Težava z vonjem po zažganem je še ena tipična težava, s katero se srečujejo lastniki sesalnikov. Vzrok je obrabljen jermen motorja. Vonj po zažganem je lahko tudi posledica gorenja gumijastega pasu zaradi izgube elastičnosti. Skratka, jermen je dotrajan in ga je treba zamenjati.

Če želite odpraviti to težavo, boste morali zamenjati jermen motorja. To lahko storite tako, da odklopite sesalnik, da pridete do jermena motorja. Nato previdno odstranite jermen. Nato lahko nežno očistite vse zažgane gumijaste dele motorja, preden zamenjate stari jermen z novim. Verjetno bo težava z vonjem po zažganem odpravljena.

Sesalnik se ne vklopi

Sesalnik, ki se ne vklopi, je ena najbolj frustrirajočih težav, s katerimi se lahko srečate. Vendar je to težavo enostavno odpraviti. Če se sesalnik ne vklopi, preverite njegovo povezavo z virom napajanja, da vidite, ali deluje pravilno. Pri tradicionalnih sesalnikih lahko preverite, ali je priključek na električno vtičnico pravilno izveden. Če ne, priključite čistilec na vir napajanja in ga znova preizkusite.

Pri robotskih čistilnikih, kot je robotski sesalnik Dreame, morate preveriti, ali so baterije napolnjene in pravilno priključene. Mogoče boste morali napravo napolniti, da jo zaženete. Če ste preverili vir napajanja in potrdili, da je pravilno priključen, vendar se naprava še vedno ne vklopi, to pomeni, da naprave potrebujejo nove dele ali popolno zamenjavo. Za nasvete za odpravljanje težav si oglejte priročnik proizvajalca. Če priročnika ni, ne poskušajte popraviti sami, raje se obrnite na prodajalca ali zamenjajte sesalnik.

Zaključek

Najpogostejše težave pri sesalniku so nizka sesalna moč, pretiran hrup, vonj po zažganem, sesalnik se ne vklopi in pregrevanje. Te težave je mogoče odpraviti s čiščenjem naprave ali zamenjavo nekaterih delov naprave. Včasih je najbolje, da poiščete strokovnjaka, ki bo sesalnik učinkovito popravil.