Kateri sesalnik kupiti za vaš prostor?

Uvod

Sesalnik je nepogrešljiv aparat v vsakem domu. Z njim vzdržujemo čistočo in urejenost doma ter drugih površin. Na trgu je na voljo veliko različnih modelov sesalnikov, zato je lahko izbira prava težava. V tej blog objavi vam bomo pomagali pri izbiri pravega sesalnika za vaš prostor.

Vrste sesalnikov

Na trgu obstaja več različnih vrst sesalnikov. Najpogostejši so:

 • Klasični sesalniki delujejo na kabel in imajo vrečko ali pralni filter. So najcenejši in najbolj vzdržljivi.

 • Pokončni sesalniki so lažji in bolj priročni za uporabo kot klasični sesalniki. Delujejo na kabel ali baterijo.

 • Robotski sesalniki delujejo avtomatsko in so idealni za ljudi, ki nimajo veliko časa za čiščenje.

 • Ročni sesalniki so majhni in lahki ter se odlično obnesejo za čiščenje težko dostopnih površin, kot so pohištvo, avtomobili in preproge.


Kateri sesalec kupiti?

Pri izbiri sesalnika morate upoštevati naslednje dejavnike:

 • Velikost prostora. Če imate veliko stanovanje ali hišo, boste potrebovali sesalnik z dolgo kablom ali baterijo z dolgo avtonomijo.
 • Vrsta tal. Če imate v stanovanju preproge, boste potrebovali sesalnik z močno sesalno močjo. Če imate v stanovanju ploščice ali laminat, boste potrebovali sesalnik z manjšo sesalno močjo.
 • Alergije. Če imate v družini alergike, boste potrebovali sesalnik z HEPA filtrom, ki bo odstranil vso prah in alergene iz zraka. Oglejte si prednosti sesalnikov z vrečko ali brez.
 • Cena. Sesalniki so na voljo v različnih cenovni kategorijah. Izberite sesalnik, ki ustreza vašim potrebam in proračunu.

Ključni dejavniki pri izbiri sesalnika

Sesalna moč je najpomembnejši dejavnik pri izbiri sesalnika. Sesalniki z visoko sesalno močjo bodo učinkovito odstranili umazanijo in prah iz vseh površin.

Tip filtra je pomemben dejavnik, če imate v družini alergike. HEPA filter bo odstranil vse prah in alergene iz zraka, kar bo zmanjšalo tveganje za alergijske reakcije.

Dodatne funkcije lahko vključujejo:

 • Nadzor sesalne moči vam omogoča, da prilagodite sesalno moč glede na vrsto površine, ki jo čistite.
 • Prilagodljive nastavke vam omogočajo, da sesalnik uporabite za čiščenje različnih površin.
 • Avtonomija je pomembna pri robotskih sesalnikih. Robotski sesalniki z dolgo avtonomijo bodo lahko posesali celotno stanovanje ali hišo, ne da bi morali med sesanjem vmes prekiniti.

Nasveti za izbiro pravega sesalnika

 • Preberite ocene različnih modelov sesalnikov, da se boste seznanili z njihovimi prednostmi in slabostmi. Ocene vam lahko pomagajo pri odločitvi, kateri sesalnik je pravi za vas.
 • Poizkusite različne modele sesalnikov, da boste lahko ocenili, kateri vam je najbolj všeč. Poizkus boste lahko izvedli v trgovini ali pri prijatelju ali znancu, ki ima sesalnik, ki vas zanima.
 • Ne pozabite na garancijo. Garancija vam bo zagotovila, da boste v primeru okvare dobili nov sesalnik.

Kako izbrati sesalnik glede na velikost prostora

Če imate veliko stanovanje ali hišo, boste potrebovali sesalnik z dolgim kablom ali baterijo z dolgo avtonomijo. Dolžina kabla je pomembna, da boste lahko posesali celotno stanovanje ali hišo, ne da bi morali med sesanjem vmes prekiniti. Avtonomija baterije je pomembna pri robotskih in pokončnih baterijskih sesalnikih. Robotski sesalniki ali baterijski pokončni sesalniki z dolgo avtonomijo bodo lahko posesali celotno stanovanje ali hišo, ne da bi se morali vmes polniti.

Kako izbrati sesalnik glede na vrsto tal

Če imate v stanovanju preproge, boste potrebovali sesalnik z močno sesalno močjo. Sesalniki z visoko sesalno močjo bodo učinkovito odstranili umazanijo in prah iz vseh površin, tudi iz preprog. Če imate v stanovanju ploščice ali laminat, boste potrebovali sesalnik z manjšo sesalno močjo. Sesalniki z manjšo sesalno močjo bodo dovolj učinkoviti za čiščenje ploščic in laminata, ne da bi poškodovali površino.

Kako izbrati sesalnik za alergike

Če imate v družini alergike, boste potrebovali sesalnik z HEPA filtrom. HEPA filter bo odstranil vse prah in alergene iz zraka, kar bo zmanjšalo tveganje za alergijske reakcije. Sesalniki z HEPA filtrom so na voljo v vseh vrstah, zato boste lahko našli sesalnik, ki ustreza vašim potrebam in proračunu.

Kako izbrati sesalnik glede na ceno

Sesalniki so na voljo v različnih cenovnih kategorijah. Izberite sesalnik, ki ustreza vašim potrebam in proračunu. Če imate omejen proračun, lahko izberete sesalnik z manjšo sesalno močjo ali brez HEPA filtra. Če pa želite največji možni učinek čiščenja, boste morali plačati več.

Dodatne funkcije, ki jih lahko ima sesalnik

Poleg osnovnih funkcij, kot so sesalna moč in tip filtra, lahko imajo sesalniki tudi druge funkcije, ki jih lahko uporabite za izboljšanje učinkovitosti čiščenja ali za udobnejšo uporabo.

Nadzor sesalne moči vam omogoča, da prilagodite sesalno moč glede na vrsto površine, ki jo čistite. To je lahko koristno, če imate v stanovanju različne vrste tal.

Prilagodljive nastavke vam omogočajo, da sesalnik uporabite za čiščenje različnih površin. Na primer, lahko uporabite poseben nastavek za čiščenje preprog, nastavek za čiščenje kavčev ali nastavek za čiščenje pohištva.

Avtonomija je pomembna pri robotskih in pokončnih baterijskih sesalnikih . Robotski in baterijski pokončni sesalniki  z dolgo avtonomijo bodo lahko posesali celotno stanovanje ali hišo, ne da bi se morali vmes polniti.

Primeri sesalnikov za različne potrebe

Kateri sesalec kupiti za velike prostore

 • Klasični sesalnik z dolgim kablom je dobra izbira za velike prostore.
 • Pokončni sesalnik z dolgim kablom ali baterijo je dobra izbira za ljudi, ki želijo lažji in bolj priročen sesalnik.
 • Robotski sesalnik z dolgo avtonomijo je dobra izbira za ljudi, ki nimajo veliko časa za čiščenje

Ključni zaključek

Pri izbiri sesalnika je pomembno, da upoštevate svoje potrebe in proračun. Upoštevajte velikost prostora, vrsto tal, alergije in dodatne funkcije, ki so vam pomembne. Preberite ocene različnih modelov sesalnikov in jih preizkusite, preden se odločite kateri sesalec kupiti.


 

 

Pokončni baterijski sesalniki Dreame

Dreame ponuja široko paleto pokončnih baterijskih sesalnikov, ki se razlikujejo po sesalni moči, velikosti posode za prah, času delovanja na bateriji in drugih funkcijah.

Pomembni modeli:

Dreame R20

Dreame R20 pokončni sesalnik

Pokončni sesalnik Dreame R20 je vrhunski brezžični pokončni sesalnik, ki ponuja odlično sesanje in zmogljivost. Je opremljen z močnim brezkrtačnim motorjem, ki zagotavlja sesalno moč 190 AW/27 kPa. To omogoča, da sesalnik učinkovito odstranjuje umazanijo, dlake in prah z vseh vrst površin.

Ima inteligentno zaznavanje umazanije, ki samodejno prilagodi moč sesanja glede na vrsto površine in količino umazanije. To omogoča, da sesalnik porabi manj energije in podaljša čas delovanja.

Opremljen je z LED osvetlitvijo, ki omogoča, da enostavno vidite umazanijo tudi v temnih kotih. Poleg tega ima sesalnik 5-slojno filtracijo, ki zagotavlja 99,9 % učinkovitost pri zadrževanju prahu in alergenov.

Cena: 399,90 €


Dreame R10 PRO

Pokončni sesalnik Dreame R10 PRO je odlična izbira za tiste, ki iščejo močan in vsestranski brezžični sesalnik. Je opremljen z močnim brezkrtačnim motorjem, ki zagotavlja sesalno moč 150 AW/20 kPa. To omogoča, da sesalnik učinkovito odstranjuje umazanijo, dlake in prah z vseh vrst površin.

Sesalnik ima inteligenten sistem za zaznavanje umazanije, ki samodejno prilagodi moč sesanja glede na vrsto površine in količino umazanije. To omogoča, da sesalnik porabi manj energije in podaljša čas delovanja.

Opremljen je z LED osvetlitvijo, ki omogoča, da enostavno vidite umazanijo tudi v temnih kotih. Poleg tega ima sesalnik 5-slojno filtracijo, ki zagotavlja 99,9 % učinkovitost pri zadrževanju prahu in alergenov.

Cena: 299,90 €


Prednosti pokončnih baterijskih sesalnikov Dreame:

 • Visoka sesalna moč
 • Dolgo delovanje na bateriji
 • Prilagodljive nastavke
 • Nadzor sesalne moči
 • Lahka in priročna uporaba

Vzdrževanje pokončnega baterijskega sesalnika

Pokončni baterijski sesalniki so priročni aparati, ki jih lahko uporabljate za čiščenje različnih površin. Vendar pa je tudi pomembno, da pokončni baterijski sesalnik redno vzdržujete, da bo deloval optimalno in trajal dlje časa.

Nekaj nasvetov za vzdrževanje pokončnega baterijskega sesalnika:

 • Redno čistite posodo za smeti. Posodo za smeti je treba prazniti po vsakem čiščenju ali vsaj enkrat na dan, če je vaš dom zelo umazan. Če je posoda za smeti polna, lahko to vpliva na sesanje sesalnika.
 • Redno čistite krtače. Krtače sesalnika lahko sčasoma postanejo zamašene z umazanijo in dlakami. Krtače je treba čistiti enkrat na teden ali dva.
 • Redno čistite filtre. Filtri sesalnika so odgovorni za zadrževanje prahu, dlake in drugih delcev iz zraka. Filtre je treba čistiti enkrat na mesec ali dva. To lahko storite z vodo in milom ali pa jih lahko očistite v pralnem stroju. Po čiščenju filtre temeljito osušite.
 • Redno preverjajte sesalnik. Pred vsakim čiščenjem sesalnika preverite, ali je poškodovan. Če je sesalnik poškodovan, ga ne uporabljajte, da ne bi povzročili še večje škode.

Nekaj dodatnih nasvetov za vzdrževanje pokončnega baterijskega sesalnika:

 • Če ima vaš pokončni baterijski sesalnik nastavke za različne površine, je pomembno, da jih po vsakem čiščenju temeljito očistite.

4 varnostnih nasvetov za uporabo pokončnega sesalnika

Večina ljudi je prepričanih, da znajo uporabljati sesalnik. Na žalost obstajajo neizrečena pravila, ki se jih je treba držati. Pravilna uporaba sesalnika je ključnega pomena za preprečevanje nesreč in zagotavljanje pravilnega čiščenja.

Mokra površina

Na žalost so ti sesalniki omejeni le na suhe površine. To pomeni, da ne morejo čistiti razlitja vode ali mokrih površin kot del varnostnih ukrepov za sesalnik. Voda se lahko vsesa v sesalnik in povzroči nesrečo z električnim udarom. Prav tako lahko poškoduje dele sesalnika.

Kot del varnostnih ukrepov za sesalnik druga zaščitna oprema vključuje obrazno masko, ki je koristna, zlasti če ste astmatik ali alergik. Obrazna maska vam pomaga preprečiti tesni stik s prašnimi alergeni v zraku med sesanjem.

Ne poskušajte posesati velikih ali ostrih predmetov

To je eden ključnih varnostnih nasvetov za sesanje, namenjen zaščiti celovitosti naprave in njenemu delovanju. Zaradi nasprotovanja tem nasvetom je veliko ljudi postalo priča resnim mehanskim nesrečam.

Izogibajte se pobiranju večjih predmetov na silo, predvsem kovinskih, saj lahko poškodujejo ventilator motorja vašega sesalnika. Pobiranje kovinskih predmetov bo poškodovalo vašo napravo, kar bo povzročilo višje stroške popravila ali celo poškodbe.

Pobiranje ostrih predmetov s sesalnikom bo pretrgalo kabel sesalnika ali poškodovalo notranje komponente, kar bo povzročilo višje stroške popravila.

Prepričajte se, da ste prebrali priročnik za čistilo o pravilnem sesanju. Večina teh priročnikov poudarja predmete, ki jih lahko pobere sesalnik. V večini primerov gre običajno za majhne delce ali stvari, ki jih ne morete pobrati sami.

Izogibajte se vnetljivim materialom

Sesalnik je električna naprava, ki porablja električno energijo. Kot pri vsaki električni napravi, strokovnjaki priporočajo, da vaš sesalnik med uporabo držite daleč stran od vnetljivih ali gorljivih materialov.

Ne sesajte delcev ali materialov, ki lahko povzročijo požar, ko pridejo v stik z elektriko. Večina sesalnikov to poudarja v svojih varnostnih ukrepih za sesalnike, da vas opozorijo pred morebitnimi poškodbami in zmanjšajo njihovo odgovornost.

Pred sesanjem hiše preverite, ali v okolici ni gorljivih materialov, ki bi lahko povzročili požar.

Redno praznite posodo ali vrečko za prah

Nekaterim sesalnikom je priložen kanister ali vrečka za zbiranje nabrane umazanije. Strokovnjaki za sesalnike svetujejo, da ne smete čakati, da se kanister napolni, da ga izpraznite. Izpraznite ga, ko se približa zmogljivosti. Tudi vrečko za prah je treba zamenjati, preden doseže optimalno velikost.


Robotski sesalniki Dreame

Dreame ponuja tudi široko paleto robotskih sesalnikov, ki se razlikujejo po velikosti, sesalni moči, avtonomiji baterije in drugih funkcijah.

Pomembni modeli:

Dreame L10s Ultra

 Dreame L10s Ultra robotski sesalnik

Robotski sesalnik Dreame L10s Ultra je vrhunski robotski sesalnik znamke Dreame. Ponuja odlično sesanje, zmogljivost in funkcije.

Opremljen je z močnim brezkrtačnim motorjem, ki zagotavlja sesalno moč 5300 Pa. To omogoča, da sesalnik učinkovito odstranjuje umazanijo, dlake in prah z vseh vrst površin, vključno s preprogami in trdimi tlemi.

Ima inteligentno zaznavanje umazanije, ki samodejno prilagodi moč sesanja glede na vrsto površine in količino umazanije. To omogoča, da sesalnik porabi manj energije in podaljša čas delovanja.

Sesalnik je opremljen tudi z LiDAR navigacijo, ki mu omogoča natančno mapiranje prostora in načrtovanje poti čiščenja. To omogoča, da sesalnik učinkovito očisti celoten prostor, ne da bi zašel ali se zataknil.

Ima funkcijo brisanja tal, ki omogoča, da sesalnik hkrati sesa in briše tla. To je odlična funkcija za ohranjanje čistih in sijajnih tal.


Dreame L10 Ultra

Dreame L10 Ultra je opremljen z močnim brezkrtačnim motorjem, ki zagotavlja sesalno moč 5300 Pa. To omogoča, da sesalnik učinkovito odstranjuje umazanijo, dlake in prah z vseh vrst površin, vključno s preprogami in trdimi tlemi.

Ima inteligentno zaznavanje umazanije, ki samodejno prilagodi moč sesanja glede na vrsto površine in količino umazanije. To omogoča, da sesalnik porabi manj energije in podaljša čas delovanja.

Opremljen je z LiDAR navigacijo, ki mu omogoča natančno mapiranje prostora in načrtovanje poti čiščenja. To omogoča, da sesalnik učinkovito očisti celoten prostor, ne da bi zašel ali se zataknil.

Ima funkcijo brisanja tal, ki omogoča, da sesalnik hkrati sesa in briše tla. To je odlična funkcija za ohranjanje čistih in sijajnih tal.

Prednosti robotskih sesalnikov Dreame:

 • Avtomatsko čiščenje
 • Visoka sesalna moč
 • Dolga avtonomija baterije
 • Nadzor sesalne moči
 • Nadzor preko aplikacije

Ali potrebujem samopraznilno postajo?

Samopraznilna postaja je pri robotskem sesalniku lahko zelo koristna, vendar ni nujna. Odvisno je od vaših potreb in želja.

Prednosti samopraznilne postaje:

 • Prihrani čas in trud. Samopraznilna postaja samodejno odstranjuje umazanijo in prah iz rezervoarja robotskega sesalnika, zato vam ni treba tega storiti ročno.
 • Zmanjšuje tveganje za širjenje umazanije. Samopraznilna postaja preprečuje, da bi se umazanija in prah iz rezervoarja robotskega sesalnika raztresla po vašem domu, ko ga odstranite iz postaje.
 • Povečuje učinkovitost čiščenja. Samopraznilna postaja zagotavlja, da ima robotski sesalnik vedno prazen rezervoar za umazanijo, kar mu omogoča, da učinkoviteje čisti vaš dom.

Slabosti samopraznilne postaje:

 • Večja investicija. Samopraznilne postaje so dražje od robotskih sesalnikov brez nje.
 • Več prostora. Samopraznilna postaja potrebuje dodaten prostor v vašem domu.
 • Zvok. Samopraznilna postaja lahko deluje glasno, kar lahko moti, če jo postavite v spalnico ali dnevno sobo.

Kako se odločiti, ali potrebujete samopraznilno postajo?

Če imate veliko hišo ali stanovanje, imate hišne ljubljenčke ali ste preprosto zaposleni in nimate časa za ročno praznjenje posode za prah, je samopraznilna postaja dobra izbira za vas. Če imate majhen dom ali stanovanje in imate čas za ročno praznjenje posode za prah, postaja ni nujno potrebna.


Najnaprednejše aktualne tehnologije robotskih sesalnikov

 • Natančna LiDAR navigacija
 • Prepoznavanje in izogibanje oviram
 • Samočistilna in samopraznilna postaja
 • Dvojni glavni krtači
 • Aktivno zaznavanje preprog
 • Rotacijske krpe za mokro čiščenje

Vzdrževanje robotskega sesalnika

Robotski sesalniki so priročni aparati, ki lahko očistijo vaš dom, ne da bi vi morali kaj storiti. Vendar pa je tudi pomembno, da robotskega sesalnika redno vzdržujete, da bo deloval optimalno in trajal dlje časa.

Nekaj nasvetov za vzdrževanje robotskega sesalnika:

 • Redno čistite posodo za smeti. Posodo za smeti je treba prazniti po vsakem čiščenju ali vsaj enkrat na dan, če je vaš dom zelo umazan. Če je posoda za smeti polna, lahko to vpliva na sesanje sesalnika.
 • Redno čistite krtače. Krtače sesalnika lahko sčasoma postanejo zamašene z umazanijo in dlakami. Krtače je treba čistiti enkrat na teden ali dva. To lahko storite z mehkim čopičem ali s paro.
 • Redno čistite filtre. Filtri sesalnika so odgovorni za zadrževanje prahu, dlake in drugih delcev iz zraka. Filtre je treba čistiti enkrat na mesec ali dva. To lahko storite z vodo in milom ali pa jih lahko očistite v pralnem stroju. Po čiščenju filtre temeljito osušite.
 • Redno preverjajte sesalnik. Pred vsakim čiščenjem sesalnika preverite, ali je poškodovan. Če je sesalnik poškodovan, ga ne uporabljajte, da ne bi povzročili še večje škode.

Nekaj dodatnih nasvetov za vzdrževanje robotskega sesalnika:

 • Če ima vaš robotski sesalnik samopraznilno postajo, poskrbite za redno menjavo vrečic za smeti. Če je vrečica polna, se lahko umazanija in prah iz posode za smeti vrne v sesalnik.
 • Če ima vaš robotski sesalnik ima funkcijo brisanja tal, je pomembno, da po vsakem čiščenju temeljito očistite krpo za brisanje tal. Krpo lahko operete v pralnem stroju.
 • Če vaš robotski sesalnik uporabljate na preprogah, je pomembno, da preproge občasno očistite. Preproge lahko očistite z robotskim sesalnikom ali s klasičnim sesalnikom.