Odkrito povedano, sesanje ni opravilo, ki bi ga kdo koli želel redno opravljati. Je pa nujno hišno opravilo. Uporbniki morajo vedeti, kako ohraniti sesalnik v vrhunskem stanju. In to vključuje znanje, kako očistiti sesalnik s filtrom HEPA.

Ko ljudje vsak dan uporabljajo sesalnik, se na filtru nabere umazanija. Če se nabere preveč umazanije, se lahko filter zamaši, sesalna moč pa postane šibkejša. To ne pomeni nujno, da je čas za nov nakup. Namesto tega lahko pomaga preprosto čiščenje.

V nadaljevanju bomo pogledali kako očistiti HEPA filter.

Kaj je HEPA filter?

Za začetek, HEPA je kratica za High-Efficiency Particulate Air. Toda kaj pravzaprav je filter HEPA? Preprosto povedano, to je vrsta filtra, ki lahko ujame zelo majhne delce. Sesalniki, ki nimajo te vrste filtra, bodo samo vrnili majhne delce nazaj v zrak.

Sesalniki s filtrirnim sistemom HEPA so idealni za zmanjšanje, prahu in običajnih alergenov, ki se pojavljajo v domovih. Najbolje delujejo pri ljudeh, ki trpijo zaradi nekaterih dihalnih bolezni, ali tistih, ki imajo alergije.

Obstajajo pravi ali absolutni filtri HEPA. Takšni filtri so bili podvrženi številnim testom, da bi se prepričali, ali ustrezajo posebnim standardom. Njihov filtrirni sistem lahko ujame do 99,97 odstotka drobnih delcev velikosti približno 0,3 mikrona. Učinkovitost filtracije takih sesalnikov je običajno navedena v opisu izdelka.

Kako deluje HEPA filter?

Da bi razumeli, kako filtri HEPA delujejo v sesalniku, morate razumeti osnovno delovanje le-tega. Tehnično gledano sesalnik deluje s sesanjem. Sesalna moč potegne onesnaževalce, ki jih zrahlja vrteča se krtača sesalnika.

Zrak nato pride v vrečko ali zbiralno posodo, nato pa ponovno zaokroži v hišo. Če sesalnik nima filtrirnega sistema HEPA, bodo drobni delci in alergeni ponovno krožili v prostoru.

Običajni sesalniki so namenjeni zbiranju velikih delcev prahu ali velikih onesnaževalcev, vključno z dlakami hišnih ljubljenčkov. To pomeni, da bodo drobni delci med postopkom odpihnjeni nazaj v prostor. Pri HEPA filtru pa temu ni tako.

Takšni sistemi so zasnovani za filtriranje drobnih delcev mikronske velikosti. Pravi ali absolutni filter HEPA bo ujel 99,97 odstotka delcev v zraku, ki so veliki 0,3 mikrona.

Kako očistiti HEPA filter?

Tisti, ki imajo robotski sesalnik, kot je Dreame, se morajo naučiti, kako očistiti filter HEPA, ne da bi ga poškodovali.

Najprej je treba ugotoviti, ali je filter pralen ali ne (običajno je navedeno na etiketi). Zakaj? No, večina HEPA filtrov je izdelanih iz vlaken in uporaba vode lahko poškoduje vlakna, ki so odgovorna za lovljenje drobnih delcev.

Oglejmo si kako se lotiti čiščenja.

Najprej postavite sesalnik ven in se prepričajte, da so vsa orodja na svojem mestu. Orodje, ki ga dobite, mora sovpadati z vrsto filtra, ki ga ima sesalnik (pralni ali nepralni).

Tukaj je opisano, kako očistite pralni filter.

  • Odvijte sesalnik, da razkrijete filter
  • Odstranite filter iz sesalnika
  • Filter potopite v vodo z blagim detergentom in ga nato operite, dokler ni čist
  • Ustrezno ga sperite
  • Pustite, da se filter popolnoma posuši. Zakaj? Vlažen filter ne more učinkovito delovati

Tu so osnovni koraki, kako očistiti sesalnik s filtrom, ki ga ni mogoče prati.

  • Odstranite sesalnik zunaj ali ga postavite na želeno mesto pranja
  • Odvijte sesalnik, da razkrijete del filtra
  • Odstranite filter iz sesalnika
  • Vzemite krtačo in odstranite odvečni prah in kosme z zunanjega dela filtra
  • Natančno preglejte, ali je filter popolnoma čist

Ne pozabite, da notranjega dela filtra ne bo treba čistiti, ker je običajno čist. Čiščenje je treba izvesti vsakič, ko opazite, da je filter umazan. Sesalnik s čistim filtrom HEPA bo deloval izjemno.

Kako pogosto morate očistiti HEPA filter?

Čiščenje HEPA filtra odvisno od znamke in modela naprave, ki ga oseba uporablja. Na splošno morate zagotoviti, da je filter vedno čist. Pogostost čiščenja je odvisna od tega, kako in kdaj uporabljate sesalnik. Če uporabljate sesalnik vsak dan, je priporočljivo tedensko čiščenje filtra. Če sesalnik uporabljate redkeje, na primer tedensko, je treba filter ustrezno očistiti vsak mesec. Če sesate redkeje proizvajalci, svetujejo, da HEPA filter očistite vsake tri do šest mesecev.

Zaključek

Sesalnik je nepogrešljiv kos hišne opreme. Zato zahteva ustrezno nego. Še posebej, če uporablja HEPA filter. Filter je treba občasno očistiti glede na pogostost uporabe. Na splošno čist HEPA filter zagotavlja, da je sesalnik v vrhunskem delovnem stanju.